Skip to main content

Στο στόχαστρο της εφορίας 1 εκατ. επαγγελματίες

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μπει στο στόχαστρο της εφορίας, σε μια προσπάθεια να εντοπισθούν και να ελεγχθούν τυχόν περιπτώσεις φοροδιαφυγής.
Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μπει στο στόχαστρο της εφορίας, σε μια προσπάθεια να εντοπισθούν και να ελεγχθούν τυχόν περιπτώσεις φοροδιαφυγής. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται δικηγόροι, γιατροί, συμβολαιογράφοι και όχι μόνο, ενώ πλέον ανοικτά απειλείται ακόμα και το φόβητρο της δέσμευσης των καταθέσεων στις τράπεζες, ως μέτρο εκφοβισμού και τιμωρίας. Στο υπουργείο Οικονομικών εμφανίζονται αποφασισμένοι να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να σώσουν το στοίχημα των εσόδων, το οποίο παρά τις προσπάθειες που γίνονται δύσκολα φαίνεται ότι θα κερδηθεί.

Εξάλλου, το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει σε σημαντικά έσοδα από τα τσουχτερά πρόστιμα, που θα επιβάλλονται σε επιχειρήσεις που φοροδιαφεύγουν, καθώς η «καμπάνα» ακόμη και για μια απόδειξη που δεν κόπηκε μπορεί να φθάσει ακόμα τα 1.200 ευρώ. Σε περίπτωση που η παράβαση επαναληφθεί, εκτός από νέα πρόστιμα θα μπαίνει λουκέτο στην επιχείρηση έως και έξι μήνες.

«Συνεργεία του ΣΔΟΕ θα κάνουν έλεγχο σε καφετέριες της χώρας και σε περίπτωση που αντιληφθούν ότι δεν κόπηκαν παραδείγματος χάριν τρεις αποδείξεις, θα κοινοποιούν την παράβαση στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα αποφασίζει τα μέτρα αναστολής της λειτουργίας του εν λόγω καταστήματος», ανέφερε σε εκπομπή της ΕΤ3, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας λογιστικής και φοροτεχνικής υποστήριξης, «Β. Καράογλου ΑΕ», Ευάγγελος Καράογλου.

«Την πρώτη φορά η επιχείρηση θα κλείσει για ένα μήνα. Αν ξαναγίνει παράβαση σε διάστημα 3 μηνών από την πρώτη, τότε η αναστολή της λειτουργίας του καταστήματος θα είναι για 6 μήνες», πρόσθεσε ο κ. Καράογλου.

Επίσης, σχεδιάζεται και η εισαγωγή ενός νέου μέτρου για την καταστολή του φαινομένου της φοροδιαφυγής. Έτσι, τυχόν υπόδικοι για τέτοιες υποθέσεις θα τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης στην περίπτωση που συμβάλλουν στη διαλεύκανση υποθέσεων διαφθοράς.

Έρχονται οι «Ράμπο» κατά της φοροδιαφυγής

Στο μεταξύ, σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος με 100 ειδικά εκπαιδευμένους οικονομολόγους, εφοριακούς, ακόμη και χάκερς επιστρατεύει το υπουργείο Οικονομικών στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Η νέα υπηρεσία που θα συσταθεί θα συνεργάζεται με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών και θα κινείται συντονισμένα κατά τα πρότυπα της Αντιτρομοκρατικής.

«Οι ΔΟΥ θα γίνουν κάτι σαν τα ΚΕΠ. Οι έλεγχοι για τη φοροδιαφυγή και η ελεγκτική διαδικασία μπαίνουν πλέον σε άλλη φάση. Είμαστε σε φάση που έχουμε περικοπές δαπανών, αλλά τα έσοδα από τους φόρους είναι λιγοστά. Οι υπηρεσίες θα πρέπει να οργανωθούν πια», σχολίασε σχετικά ο κ. Καράογλου.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, οι επίλεκτοι του οικονομικού εγκλήματος θα είναι οικονομολόγοι, λογιστές, πρώην εφοριακοί ακόμα και χάκερς ειδικευμένοι στην ανίχνευση του οικονομικού εγκλήματος. Οι 100 «Ράμπο» θα ανήκουν στην ελληνική αστυνομία και θα λάβουν το βαθμό του υπαστυνόμου. Παράλληλα, θα είναι εξοπλισμένοι με τα πιο σύγχρονα ασύρματα και ηλεκτρονικά μέσα και θα έχουν στη διάθεσή τους ανά πάσα στιγμή όλα τα αρχεία της εφορίας. Στο στόχαστρό τους θα μπει το λαθρεμπόριο, το παράνομο στοίχημα και επίορκοι υπάλληλοι που εμπλέκονται σε κυκλώματα διαφοράς στο δημόσιο.

Ειδικότερα, οι «Ράμπο» κατά της φοροδιαφυγής θα «παγιδεύουν» όσους δεν κόβουν αποδείξεις βάζοντας ακόμα και λουκέτο αν συνεχίζουν, εργοδότες που συντηρούν αδήλωτη εργασία, κρύβουν ΦΠΑ, πλούσιους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα φτώχειας, συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται με μαύρα και έχουν τζιπ και πολλά ακίνητα και όσους κρύβουν από την εφορία περιουσιακά στοιχεία ή εισοδήματα από δεύτερη η τρίτη δουλειά.

ZENITH