Skip to main content

Στο τούνελ της κρίσης παραμένει ο ελληνικός τουρισμός

Ένας Αύγουστος δεν φέρνει την «Άνοιξη» στον ελληνικό τουρισμό, που συνεχίζει βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης, καθώς η ζημιά που προκλήθηκε το τελευταίο διάστημα δεν μπορεί να αντισταθμιστεί
Ένας Αύγουστος δεν φέρνει την «Άνοιξη» στον ελληνικό τουρισμό, που βρίσκεται στη δίνη της οικονομικής κρίσης.  Η ζημία  που προκλήθηκε από τη  δυσφήμιση που υπέστη ο τουρισμός της χώρας από τις τελευταίες κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών δεν μπορεί  να  εξωραϊστεί  με τις καλές πληρότητες 80-90% που παρουσιάζουν οι ξενοδοχειακές μονάδες τον Αύγουστο στα δημοφιλή  καλοκαιρινά θέρετρα της Βορείου Ελλάδος και της Θεσσαλίας, οι οποίες όμως δεν καλύτερες από πέρυσι.

Και αυτό γιατί η ζημία στις αγορές από τις οποίες η Ελλάδα προσελκύει τουρίστες θεωρείται ανεπανόρθωτη και θα έχει επιδράσεις σε βάθος χρόνου,  υποστηρίζουν στη Voria.gr, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής Γρηγόρης Τάσιος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας Γιώργος Μπούρος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου  κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Κώστας Λεβέντης, που καταγράφουν την τουριστική εικόνα της Βορείου Ελλάδος, η οποία δεν κατάφερε να ξεφύγει από το τούνελ της κρίσης.   Πάντως και οι αφίξεις των αλλοδαπών επισκεπτών κορυφώνεται  τον Αύγουστο και των Ελλήνων τον 15Αύγουστο.

Η κάμψη στις διανυκτερεύσεις ποικίλει από περιοχή σε περιοχή. Ωστόσο οι ξενοδόχοι απευθύνουν έκκληση προς όλους τους συνδικαλιστές να αποφύγουν  τις κινητοποιήσεις που θα θέτουν σε «ομηρία» άλλους κλάδους. Οι ξενοδόχοι εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους και για τους χειρισμούς της κυβέρνησης και της τουριστικής ηγεσίας για τη στήριξη που παρέχουν στον τουριστικό κλάδο, ο οποίος ίσως να έχει και τη μεγαλύτερη συμμετοχή στο ΑΕΠ.

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η Χαλκιδική, που είναι ο δημοφιλέστερος χερσαίος τουριστικός προορισμός της χώρας, παρά τις εκπτώσεις της τάξης του 25%-30% στις τιμές των ξενοδοχείων, θα κλείσει τη φετινή σεζόν με κάμψη 20% σε διανυκτερεύσεις και 25% σε τζίρο , σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδοχείων κ. Γρηγόρη Τάσιου.  Ευτυχώς ο Αύγουστος δεν επηρεάστηκε από τις κινητοποιήσεις των μεταφορέων την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου για την οποία παρατηρήθηκαν ακυρώσεις κρατήσεων , όπως αναφέρει. Ωστόσο ο Αύγουστος φέτος στη Χαλκιδική δεν θα παρουσιάσει και τις καλύτερες πληρότητες  για τις ξενοδοχειακές μονάδες , που κατά μέσο όρο πιστεύει ότι θα κινηθούν στο 80%, έναντι 95% που ήταν πέρυσι τον Αύγουστο.  Ο κ. Τάσιος θεωρεί ότι η ζημία που προκλήθηκε στις διεθνείς τουριστικές αγορές για την Ελλάδα θα έχει παρενέργειες για τα επόμενα χρόνια, οι οποίες δεν θα είναι εύκολο να εξαλειφθούν. Απεύχεται να συμβεί οποιοδήποτε άλλο απεργιακό γεγονός που θα προσθέσει νέες πληγές στον ελληνικό τουρισμό. Οι κρατήσεις που έχουν γίνει για το  Σεπτέμβριο προδιαγράφουν  πληρότητα 40% κατά τη γνώμη του. Επί τους παρόντος δεν διαθέτει η ΕΞΧ ακριβή στοιχεία για τις αφίξεις τουριστών στη Χαλκιδική, ενώ, όπως δηλώνει ο ίδιος, έχει «παγώσει» κάθε επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η Ένωση Ξενοδόχων, πάντως, συνεχίζει τις ενέργειες προβολής της Χαλκιδικής σε νέες αγορές, όπως αυτή του Ιράν, με εκροή τουριστών που φθάνει τα 10 εκατ.  ετησίως. Από χθες βρίσκεται στην περιοχή ο πρέσβης του Ιράν στην Αθήνα, Μαχντί Χοναρντούστ, ο οποίος σε δηλώσεις εκφράστηκε με πολύ θερμά λόγια για τις ομορφιές της Χαλκιδικής και τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον των Ιρανών για τον ελληνικό πολιτισμό. Μεταξύ του πρέσβη και της ΕΞΧ συζητήθηκε το ενδεχόμενο να μπει η Θεσσαλονίκη ως ενδιάμεσος σταθμός αεροπορικών πτήσεων από την Τεχεράνη προς άλλους ευρωπαϊκούς προορισμούς, προκειμένου να ξεκινήσει η εισροή τουριστών από το Ιράν στη Βόρεια Ελλάδα. Μέχρι σήμερα οι αφίξεις Ιρανών τουριστών στην Ελλάδα είναι μηδενικές.

ΜΑΓΝΗΣΙΑ


Πληρότητα 85% παρουσιάζει η Μαγνησία που ξεχωρίζει για τις  Βόρειες Σποράδες την περίοδο από 20 Ιουλίου μέχρι 20 Αυγούστου,  σύμφωνα με τις κρατήσεις που υπάρχουν επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κώστας Λεβέντης. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι η πληρότητα ήταν μεγαλύτερη. Ο κ. Λεβέντης εκφράζει την έντονη αγανάκτηση και διαμαρτυρία των μελών της ένωσης γιατί όπως τονίζει «χάσαμε όλοι  χρήματα από το συρτάρι με την απεργία των φορτηγών και βυτιοφόρων ».  Πιστεύει ότι με τις κινητοποιήσεις των διαφόρων κλάδων ο μόνος που πλήττεται είναι ο ελληνικός τουρισμός. Αναρωτιέται τι κέρδισαν οι ιδιοκτήτες των φορτηγών, τι κέρδισαν οι αγρότες που έκλειναν το δρόμο το χειμώνα και τώρα φώναζαν γιατί δεν μπορούσαν να μεταφέρουν την παραγωγοί τους οι ροδακινοπαγωγοί από την Ημαθία. Για τον τουρισμό της Μαγνησίας θεωρεί ότι η φετινή σεζόν θα κλείσει με - 4%.

ΠΙΕΡΙΑ

Κάμψη της τάξης του -15% σε διανυκτερεύσεις υπολογίζει  για το νομό Πιερίας τη φετινή τουριστική σεζόν έναντι -8% πέρσι,  ο πρόεδρος της Ένωσής Ξενοδόχων κ. Γιώργος Μπούρος, βάση των κρατήσεων που έχουν γίνει μέχρι τέλος της σεζόν και της κίνησης που παρατηρήθηκε μέχρι σήμερα.  Ο κ. Μπούρος  αποδίδει το διπλασιασμό σχεδόν της κάμψης στις διανυκτερεύσεις στα πλήγματα που δέχθηκε ο νομός Πιερίας, από το κλείσιμο των Τεμπών, τις κινητοποιήσεις των αγροτών και των μεταφορέων.

Ζητά επίσης από την κυβέρνηση να προβεί σε στρατηγικές κινήσεις , ώστε να επιδιώξει να εξαλείψει τη ζημία που προκλήθηκε στη διεθνή αγορά από τη δυσφήμιση του ελληνικού τουρισμού. Η πληρότητα των ξενοδοχείων στην Πιερία τον Αύγουστο  διαφοροποιείται καθώς είναι μεγαλύτερη στις μεγάλες μονάδες 80-90%, ενώ τον Αύγουστο θα φθάσει το 100% και στις μικρότερες μονάδες  είναι 70-80%. Τον Ιούλιο η πληρότητα των ξενοδοχείων ήταν 70% και τον Ιούνιο 50%, ενώ η κάμψη στις διανυκτερεύσεις ήταν αντίστοιχα 12% και 20%. 

Ο ίδιος εκτιμά ότι το 2011 θα είναι ακόμη πιο δύσκολο για τον ελληνικό τουρισμό σε σχέση με τη τρέχουσα χρονιά γιατί οι tour operators ζητούν μεγαλύτερες εκπτώσεις  από φέτος.

ΘΑΣΟΣ

Για πρώτη φορά η Θάσος  φέτος  θα κλείσει την τουριστική σεζόν με μείωση στις διανυκτερεύσεις της τάξης του 12%-15%, καθώς πέρυσι σημείωσε άνοδο 1%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου. Την αρνητική αυτή έκβαση την αποδίδει στη μεγάλη κάμψη -25% που παρατηρήθηκε τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και -12% τον Ιούλιο σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο Αύγουστος μέχρι στιγμής και από τις κρατήσεις που υπάρχουν θα παρουσιάσει πληρότητα 90%, ενώ τον 15Αύγοστο αναμένεται να προσεγγίσει το 100%. Ο κ. Παπαδημητρίου εκφράζει την ικανοποίησή του για τις κρατήσεις που υπάρχουν για το Σεπτέμβριο. Στη Θάσο κατέπλευσαν μαζικά οι Άγγλοι  και οι Γιουγκοσλάβοι, οι οποίοι για φέτος ήταν οι πολυπληθέστεροι στο νησί της Βορείου Ελλάδος και ακολουθούν οι Βούλγαροι. Ο πρόεδρος της ΕΞΘ τονίζει «κρατιόμαστε» παρά την κρίση και δηλώνει ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πορεία, με δεδομένη την οικονομική κρίση που πλήττει την παγκόσμια αγορά και ειδικά τη χώρα μας. Η Θάσος διαφοροποιείται από τις άλλες περιοχές της χώρας, καθώς είναι ο μόνος τόπος που δεν επηρεάστηκε από τις κινητοποιήσεις των ιδιοκτητών φορτηγών –βυτιοφόρων. Σήμερα η Θάσος διαθέτει 195 ξενοδοχεία και 8.500 κλίνες. Για την επόμενη σεζόν πιστεύει ότι πρέπει να εφαρμοστεί στοχευμένη στρατηγική προσέγγισης στις αγορές στις οποίες παρατηρήθηκε κάμψη, αλλά και άνοιγμα σε νέες αγορές για τον ελληνικό τουρισμό. 

ZENITH