Skip to main content

Στο τραπέζι δημοψήφισμα ή πρόωρες εκλογές

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις, στο επιτελείο του πρωθυπουργού φαίνεται να εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος και αν χρειασθεί κι αυτό ακόμα των πρόωρων εκλογών.

Τη διάσταση του δημοψηφίσματος, και αν χρειασθεί κι αυτή ακόμα των πρόωρων εκλογών, φέρονται να εξετάζουν στο επιτελείο του πρωθυπουργού., παρά τις επίσημες διαψεύσεις.

Συγκεκριμένα, στενοί συνεργάτες του αφήνουν να εννοηθεί ότι το τελικό αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων με τους δανειστές της χώρας, ιδίως αν υπάρξει σημαντική και αισθητή υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, θα πρέπει να τεθεί υπόψη του ελληνικού λαού, ώστε να είναι αυτός που τελικά θα αποφασίσει αν πρέπει η κυβέρνηση να το κάνει αποδεκτό ή όχι. Πρόκειται για μια μορφή άμεσης δημοκρατίας, την οποία στο επιτελείο του κ. Αλέξη Τσίπρα έχουν κατά νου και δουλεύουν εδώ και καιρό.

Σε περίπτωση, μάλιστα, που όταν ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο από τις τελευταίες διαβουλεύσεις κριθεί οριστικά ότι η τελική απόφαση είναι πολύ κρίσιμη για να ληφθεί αποκλειστικά από την κυβέρνηση - έστω και κατόπιν δημοψηφίσματος - τότε δεν αποκλείεται ακόμα και η προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι υπό κανονικές συνθήκες μπορούν να φτάσουν σε πολύ μεγάλα ποσοστά, που θα τους επιτρέψουν να σχηματίσουν την πρώτη «πραγματικά αριστερή κυβέρνηση» όπως λένε, σε αντιδιαστολή με την τωρινή που την θεωρούν «κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας με κορμό την Αριστερά». Τα σχέδια αυτά εξετάζονται σε ένα πολύ στενό κύκλο πέριξ του πρωθυπουργού και δεν αποκλείεται να δρομολογηθούν εξελίξεις άμεσα και σε κάθε περίπτωση πριν από το τέλος του τρέχοντος μηνός...

ZENITH