Skip to main content

Στο ΥΠΕΚΑ οι προτάσεις της νομαρχίας Καστοριάς για τη λίμνη

Στο υπουργείο Περιβάλλοντος αποστέλλονται σήμερα, ή το αργότερο αύριο, οι προτάσεις της νομαρχίας Καστοριάς επί του σχεδίου προεδρικού διατάγματος για τη λίμνη της Καστοριάς.
Στο υπουργείο Περιβάλλοντος αποστέλλονται σήμερα, ή το αργότερο αύριο, οι προτάσεις της νομαρχίας Καστοριάς επί του σχεδίου προεδρικού διατάγματος για τη λίμνη της Καστοριάς. Οι προτάσεις αυτές εγκρίθηκαν χθες από το νομαρχιακό συμβούλιο, ενώ προέκυψαν έπειτα από διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε επί δύο εβδομάδες με εκπροσώπους των παραλίμνιων δήμων, του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Καστοριάς και περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής.

«Το υπουργείο θα εξετάσει τις γνωμοδοτήσεις μας, οι οποίες αφορούν περισσότερο στην προσαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου στις ιδιαιτερότητες της Καστοριάς και πιστεύουμε ότι θα δεχτεί τις προτάσεις που διατυπώνουμε», ανέφερε ο μηχανικός περιβάλλοντος του τμήματος Περιβάλλοντος της νομαρχίας Καστοριάς Σταύρος Παπαδόπουλος. Σχολιάζει, εξάλλου, ότι ενδεικτικό στοιχείο της σωστής διαβούλευσης που προηγήθηκε ήταν η έλλειψη σοβαρών ενστάσεων στο νομαρχιακό συμβούλιο.

Η ψήφιση του προεδρικού διατάγματος θα σημάνει την ίδρυση του Φορέα Διαχείρισης της περιοχής που θα έχει πλέον την ευθύνη για τη συνολική αντιμετώπιση των ζητημάτων της λίμνης. «Το νερό είναι ένα, οι χρήσεις του όμως πολλές, το χρειαζόμαστε για άρδευση, ψάρεμα, αναψυχή, τουριστικούς και αθλητικούς σκοπούς. Ο φορέας διαχείρισης αναμένεται να φέρει την ισορροπία στις χρήσεις αυτές προς όφελος της αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος.

Ερωτηθείς για τον χρονικό ορίζοντα σύστασης του Φορέα, οι διαδικασίες για τον οποίο ξεκίνησαν το 2003, εμφανίζεται αισιόδοξος. «Αν κρίνει κανείς από τις πιέσεις του υπουργείου για την αποστολή των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης στην Καστοριά, μπορεί να συμπεράνει ότι είναι πρόθεση του υπουργείου να προχωρήσουν οι σχετικές διαδικασίες πριν από την εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης», σημείωσε.

ZENITH