Skip to main content

Στον αέρα ο αγωγός «Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη»

Χάνεται από ό,τι φαίνεται η μεγαλύτερη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη Θράκη, εξαιτίας των φόβων της Βουλγαρίας για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου στη Μαύρη Θάλασσα.
Τέλος στο σχέδιο του αγωγού πετρελαίου «Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη» φαίνεται να βάζει η Βουλγαρία, μετά τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της χώρας, Μπόικο Μπορίσοφ, ότι η χώρα θα εγκαταλείψει το έργο. Πρόκειται για μια εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική για τη χώρα μας, καθώς η μεγαλύτερη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη Θράκη βρίσκεται από σήμερα στον αέρα. Από την πλευρά της, η ρωσική εταιρία, ΑΚ Transneft, που συμμετέχει στην κοινοπραξία, δεν έχει λάβει επίσημη ειδοποίηση από τη Βουλγαρία, ότι αποχωρεί από το σχέδιο του αγωγού, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής πετρελαϊκής επιχείρησης Ίγκορ Ντέμιν.

Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, δια του εκπροσώπου της Γ.Πεταλωτή, δηλώνει ότι η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στην προοπτική ολοκλήρωσης του αγωγού και συνεχίζει τις προσπάθειες της προς αυτή την κατεύθυνση.

Όπως ανακοίνωσε, πάντως, ο κ. Μπορίσοφ, ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η Βουλγαρία θα τεθεί εκτός του εν λόγω σχεδίου είναι οι έντονες αντιδράσεις κατοίκων στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας για τις σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα έχει στην περιοχή η κατασκευή του αγωγού. «Αφενός υπάρχουν αντιδράσεις για το έργο από κατοίκους δήμων της περιοχής του Μπουργκάς, αφετέρου η διαδρομή του αγωγού περνά μέσα από προστατευόμενες περιοχές», τόνισε ο κ. Μπορίσοφ, συμπληρώνοντας ότι «θα πάρει δεκάδες χρόνια, προκειμένου να αισθανθούμε τα οφέλη από αυτό το έργο».

«Αυτό είναι ένα έργο, το οποίο ο κόσμος στο Μπουργκάς δεν το θέλει. Όλοι είδαμε τι συνέβη στον Κόλπο του Μεξικού», υπογράμμισε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός.

Από την πλευρά του το υπουργείο Ενέργειας της Βουλγαρίας δεν έχει εκδώσει κάποια σχετική ανακοίνωση, ενώ ο αρμόδιος υπουργός, Τράικο Τράικοβ δηλώνει έκπληκτος για τις δηλώσεις του κ. Μπορίσοφ. Η επίσημη θέση του υπουργείου ήταν ότι είναι σε αναμονή της περιβαλλοντικής μελέτης, που θα ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους, ενώ η Βουλγαρία δεν έχει καταβάλλει ακόμη το ποσό που της αναλογεί για τη συμμετοχή της στο έργο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, ο αγωγός θα είχε μήκος 300 χιλιομέτρων και θα μετέφερε ρωσικό πετρέλαιοαπό το βουλγαρικό λιμάνι του Μπουργκάς στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, Σεργκέι Σμάτκο, είχε προειδοποιήσει τηΣόφια ότι η Ρωσία θα προχωρήσει σε αναστολή του σχεδίου, σε περίπτωσηπου η Βουλγαρία δεν ξεκαθαρίσει τη θέση της ως το φθινόπωρο. «Σήμερα, πρέπει να παραδεχτούμε ότι το έργο είναι πρακτικά παγωμένο.Δε λέμε ότι θα το σταματήσουμε, αλλά θα διακόψουμε τη χρηματοδότησήτου και θα το αναστείλουμε, μέχρι να καταλάβουμε τη θέση τηςβουλγαρικής πλευράς», είχε δηλώσει ο κ. Σμάτκο.

ZENITH