Skip to main content

Στον αέρα ο οικογενειακός προϋπολογισμός λόγω ΦΠΑ

Επιβάρυνση έως και 60 ευρώ το μήνα ανά οικογένεια αναμένεται από την επικείμενη αύξηση των συντελεστών, τη δεύτερη μέσα σε τρεις μήνες, που τινάζει στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Σαν να μην έφταναν οι μισθολογικές περικοπές σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους (προσεχώς και σε αυτούς του ιδιωτικού τομέα), η δεύτερη αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ σε διάστημα μόλις τριών μηνών έρχεται να προκαλέσει κύμα ανατιμήσεων στην αγορά, τινάζοντας στον αέρα τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Ειδικότερα, φορείς της αγοράς και καταναλωτικές οργανώσεις προειδοποιούν για επιβάρυνση από 35 έως και 60 ευρώ το μήνα ανά οικογένεια, ενώ οι έμποροι βλέποντας τους τζίρους τους να υποχωρούν κατά 50%, ετοιμάζουν προσφορές για να σώσουν τις επιχειρήσεις τους.
   
Όπως τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ), Βασίλειος Λύγκας, σύμφωνα με έρευνα του κέντρου η επιπλέον επιβάρυνση από την αύξηση των συντελεστών, ανά οικογένεια, υπολογίζεται μεσοσταθμικά μεταξύ 35 και 50 ευρώ τον μήνα.

Κατά την εκτίμηση του ΕΛΚΕΚΑ θα απορροφηθεί μόνο ένα μέρος του ΦΠΑ, αναλόγως και το είδος του προϊόντος. Δεδομένη θεωρείται η επιβάρυνση στις υπηρεσίες στις οποίες μέχρι πρότινος δεν επιβάλλονταν (δικηγόροι, ιατρικές εξετάσεις κοκ), καθώς και στα καύσιμα. Όσον αφορά στα είδη πρώτης ανάγκης, εκτιμάται ότι θα συγκρατηθούν οι τιμές τους, μέχρι του σημείου που αυτό είναι δυνατό.

Από την πλευρά της η γενική γραμματέας του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), Ευαγγελία Κεκελέκη, σημειώνει ότι το πρόβλημα δεν είναι η αύξηση του ΦΠΑ, αλλά το γεγονός ότι τα είδη πρώτης ανάγκης είναι ακριβά, γιατί οι επιχειρήσεις στραγγαλίζουν τον ανταγωνισμό «φουσκώνοντας» τις αρχικές τιμές.

Η κ. Κεκελέκη τονίζει ακόμα ότι οι αυξημένες τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης εξαντλούν το εισόδημα, με αποτέλεσμα να μη μένουν χρήματα στους καταναλωτές για την αγορά άλλων προϊόντων. Προσθέτει ότι αυτό οφείλεται στα παραρτήματα των πολυεθνικών στην Ελλάδα, τα οποία έχουν στήσει χορό αισχροκέρδειας, υπερτιμολογώντας τα προϊόντα. Συμπληρώνει, δε, ότι μόνο αν καθιερωθεί έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών και επιτραπούν οι παράλληλες εισαγωγές, θα δούμε τις τιμές να πέφτουν.

Τόσο το ΕΛΚΕΚΑ, όσο και το ΚΕΠΚΑ κρίνουν ως θετικά τα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας που εξήγγειλε το ΥΠΟΙΑΝ, ωστόσο σημειώνουν με νόημα ότι αυτά θα έχουν αποτέλεσμα, αν εφαρμοστούν. Παράλληλα, υπογραμμίζουν ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την πτώση των τιμών είναι η διενέργεια συστηματικών ελέγχων, καθώς και η εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης και της επιτροπής ανταγωνισμού.

Έμποροι σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι έμποροι, καθώς, σύμφωνα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), η επιβάρυνση από την αύξηση του ΦΠΑ υπολογίζεται περίπου στα 3 δισ. ευρώ ετησίως. Όπως αναφέρει, δε, ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ), οι τζίροι των επιχειρήσεων έχουν υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 50%, σε σχέση με πέρυσι.

Σημειώνεται, επίσης, ότι με δεδομένη τη δυσκολία υπολογισμού της επιβάρυνσης στους κλάδους στους οποίους εισάγεται για πρώτη φορά ο ΦΠΑ, η ΕΣΕΕ υπολογίζει, με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα, την επιβάρυνση για κάθε νοικοκυριό περίπου στα 60 ευρώ μηνιαίως.

Παράλληλα, η συνομοσπονδία υποστηρίζει ότι οι περικοπές άλλαξαν ριζικά τις αγοραστικές συνήθειες των Ελλήνων, οι οποίοι επιλέγουν την καταναλωτική αποχή. «Ουσιαστικά ο καταναλωτής με την ψυχολογία του στο ναδίρ αυτοτιμωρείται, με το γνωστό Shopping Τherapy να έχει μετατραπεί σε Shopping Penalty», επισημαίνεται χαρακτηριστικά.

Ως εκ τούτου, η ΕΣΕΕ καλεί τους εμπόρους από όλη την Ελλάδα να προχωρήσουν σε απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ για δεύτερη φορά, «αναδεικνύοντας έτσι το γεγονός ότι το ελληνικό εμπόριο σε κάθε γωνιά της χώρας βρίσκεται στο πλάι του καταναλωτή στους δύσκολους για όλους μας καιρούς».

Συγκεκριμένα για τη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος του ΕΣΘ, Παντελής Φιλιππίδης, αναφέρει ότι ο τζίρος των εμπόρων βρίσκεται έχει υποχωρήσει κατά 50% έναντι της περσινής χρονιάς και συμπληρώνει ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα τόνωσης της ρευστότητας, από το Σεπτέμβριο και μετά θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα στην αγορά.

Ταυτόχρονα, σημειώνει ότι ο ΕΣΘ, θέλοντας να δώσει μια ανάσα στην αγορά και τους καταναλωτές, πήρε την πρωτοβουλία να καλέσει τα εμπορικά καταστήματα να απορροφήσουν την αύξηση των συντελεστών, δράση στην οποία ήδη εγγράφηκαν 450 επιχειρήσεις, αριθμός ο οποίος αναμένεται να αυξηθεί.

ZENITH