Skip to main content

Στον αέρα τα νοσοκομειακά προγράμματα της ΑΣΠΙΣ

Ενώ ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται ότι καλύπτονται τα νοσοκομειακά προγράμματα, οι ασφαλιστικές εταιρίες υποστηρίζουν ότι αυτή η κάλυψη δεν απορρέει από το νομικό πλαίσιο.
Στον αέρα βρίσκονται 150.000 ασφαλισμένοι όσον αφορά την κάλυψη των νοσοκομειακών τους προγραμμάτων στην Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, καθώς από τη μια ο υπουργός Οικονομίας και η Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΕΠ.Ε.Ι.Α.) τονίζουν ότι τα νοσοκομειακά καλύπτονται όπως και τα προγράμματα Ζωής ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες αναφέρουν ότι δεν προκύπτει ομπρέλα κάλυψης από το νομοθετικό πλαίσιο.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου που παραχώρησε η διοίκηση της Commercial Value, διευκρινίστηκε ότι η νομοθετική διάταξη με την οποία εξαιρείται το χαρτοφυλάκιο Ζωής από τη διαδικασία εκκαθάρισης μιας ασφαλιστικής εταιρίας και παρέχονται εγγυήσεις του δημοσίου για τα ασφαλιστήρια προγράμματα Ζωής, δεν καλύπτει τις συμπληρωματικές καλύψεις Υγείας.

Την ίδια άποψη εκφράζουν και άλλες ασφαλιστικές εταιρίες, αφού όπως επισημαίνουν δεν προκύπτει από το νομοθετικό πλαίσιο που ψήφισε το καλοκαίρι η κυβέρνηση ότι παρέχονται εγγυήσεις και για τα νοσοκομειακά προγράμματα. Ακόμα σημειώνουν ότι αυτό δικαιολογείται ακόμα από το γεγονός πως ουδείς μπορεί να εγγυηθεί τις ζημιές που θα βγάλει ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα, καθώς τα περισσότερα εξ αυτών είναι συμπληρωματικές καλύψεις Ζωής που ανανεώνονται ετησίως και επομένως δεν υπάρχει λόγος εγγύησης.

Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου από την πλευρά του έχει δεσμευτεί ότι καλύπτονται τόσο τα προγράμματα Ζωής όσο και τα προγράμματα Υγείας της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ. Οι ασφαλιστές ωστόσο τονίζουν ότι πρόκειται για πολιτική δέσμευση   σημειώνοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική πράξη συμπληρωματικά προκειμένου να επεκταθεί η κάλυψη και για τα νοσοκομειακά προγράμματα.

Σημειώνεται ότι το 65% των περίπου 227.000 προγραμμάτων Ζωής της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ διαθέτει και συμπληρωματική νοσοκομειακή κάλυψη, επομένως περί τα 149.000 νοσοκομειακά προγράμματα βρίσκονται αυτή τη στιγμή στον αέρα.

Οι κάτοχοι των προγραμμάτων αποζημιώνονται για καλύψεις που έχουν χρησιμοποιήσει ήδη, αλλά δεν έχουν λάβει τις αποζημιώσεις τους από τον εκκαθαριστή της ΑΣΠΙΣ Πρόνοια ΑΕΓΑ, ενώ από τις 21/9 οι κάρτες νοσηλείας και τα νοσοκομειακά τους προγράμματα δεν τους προσφέρουν καμία κάλυψη.

ZENITH