Skip to main content

Στον δρόμο για το «σφαγείο» και τα υπόλοιπα...PIGS

Έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούνται σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία (PIGS), στο περιθώριο της συνόδου κορυφής για λήψη μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας ώστε να μη μεταδοθεί η ελληνική κρίση στις
Έντονες είναι οι πιέσεις που ασκούνται σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ιταλία (PIGS, μαζί με την Ελλάδα), από τους Ευρωπαίους εταίρους στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτήν την ώρα, για τη λήψη σκληρών μέτρων δημοσιονομικής πειθαρχίας ώστε να μη μεταδοθεί η ελληνική κρίση στις «προβληματικές» χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης.

Μάλιστα, για τον παραπάνω λόγο καθυστέρησε χαρακτηριστικά η έναρξη της συνόδου κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, από την οποία αναμένονται κινήσεις κατευνασμού των αγορών. Χαρακτηριστικό της δεινής κατάστασης είναι ότι τα spreads της Πορτογαλίας (348 μονάδες βάσης) και τις Ισπανίας (164 μονάδες βάσης), σκαρφάλωσαν σε ιστορικά υψηλά, ενώ οι μεγαλύτερες κεφαλαιαγορές της Ευρώπης έκλεισαν σε χαμηλά εξαμήνου.

Μετά το πέρας της συνόδου αναμένονται, πλέον, ανακοινώσεις που θα αποσκοπούν στη θωράκιση της ευρωζώνης απέναντι στις κερδοσκοπικές επιθέσεις. Στόχος είναι να τονιστεί η εμπιστοσύνη της ΕΕ στην Ελλάδα και η πίστη ότι θα ξεπεράσει την ύφεση.

Εξάλλου, ενδεικτικό του πανικού που επικρατεί για παγκοσμιοποίηση της ελληνικής κρίσης, αποτελεί το γεγονός ότι οι υπουργοί Οικονομικών των μεγάλων βιομηχανικών χωρών G7 πραγματοποίησαν σήμερα επείγουσα τηλεφωνική διάσκεψη σχετικά με την κρίση που μαστίζει τις αγορές, όπως ανακοίνωσε ο Ιάπωνας υπουργό Οικονομικών Ναότο Κάν, σύμφωνα με το «Dow Jones Newswires».

Ερωτηθείς σχετικά με τα συμπεράσματα της διάσκεψης, ο αξιωματούχος αρνήθηκε να κάνει το οποιοδήποτε σχόλιο, ωστόσο διευκρινίστηκε ότι αυτή η τηλεφωνική διάσκεψη δεν είχε ως στόχο την ανάληψη συντονισμένης δράσης για την υποστήριξη του ευρώ. «Δεν νομίζω ότι θα υπάρξουν αιτήματα για παρέμβαση», υπογράμμισε.

Υπενθυμίζεται ότι η G7 περιλαμβάνει τον Καναδά, τη Γερμανία, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία και την Ιαπωνία.

ZENITH