Skip to main content

Στον Λαφαζάνη αύριο οι κάτοικοι των Βασιλικών για τη βιομάζα

Πλήρη φάκελο για τις μονάδες σε Βασιλικά και Λακκιά που θα παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από βιομάζα καταθέτουν κάτοικοι και δήμος Θέρμης. «Θα φτάσουμε μέχρι το ΣτΕ για να μη γίνει η επένδυση», λένε.

του Τάσου Τασιούλα

Αποφασισμένοι να εξαντλήσουν όλα τα περιθώρια, προκειμένου να μην κατασκευαστούν οι δυο μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιομάζα είναι οι κάτοικοι της περιοχής των Βασιλικών και της Λακκιάς Θέρμης. Μάλιστα, αύριο θα συναντηθούν, παρουσία του δημάρχου Θέρμης, Θόδωρου Παπαδόπουλου, με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Κάτοικοι και δήμος θα παραδώσουν αύριο το μεσημέρι στον υπουργό το φάκελο για τις δυο μονάδες που σχεδιάζονται για τις δυο περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, στην προσπάθειά τους να τον ενημερώσουν αναλυτικά για το θέμα και να ζητήσουν την παρέμβασή του, ώστε να μην εκδοθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, γεγονός που θα επιτρέψει την κατασκευή και λειτουργία των μονάδων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με τις δυναμικές κινητοποιήσεις τους οι κάτοικοι, υποστηριζόμενοι από τη δημοτική αρχή και τις εκκλησιαστικές αρχές, κατόρθωσαν να μη δοθεί έγκριση από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εργοστασίων, παρά τις θετικές υπηρεσιακές εισηγήσεις.

Έπειτα από τις «άγονες» και επεισοδιακές συνεδριάσεις, το θέμα πλέον είναι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, χωρίς γνωμοδότηση της Μητροπολιτικής Επιτροπής.

Στην αντιπροσωπία του δήμου που θα συναντηθεί με τον κ. Λαφαζάνη θα συμμετέχουν και μέλη της Επιτροπής Αγώνα Βασιλικών κατά των εργοστασίων. Ο φάκελος προς τον υπουργό περιλαμβάνει τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις, τις αρνητικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου για τις μονάδες, αλλά και το πόρισμα επιστημόνων του ΑΠΘ, όπου διατυπώνονται ενστάσεις για τα στοιχεία των μελετών. Επίσης, περιλαμβάνονται στοιχεία επιβαρυντικά για τις επιπτώσεις των δυο μονάδων από την πρόσφατη διαβούλευση που έγινε για το θέμα. Οι κάτοικοι και ο δήμος θέλουν να δείξουν στον υπουργό ότι αφενός τα στοιχεία για τις συνέπειες από τη λειτουργία των μονάδων στο περιβάλλον μιας καλλιεργήσιμης περιοχής και στη δημόσια υγεία δεν είναι επαρκή, αφετέρου να διαπιστώσει και ο ίδιος τις επιφυλάξεις που έχουν οι κάτοικοι και τα επιχειρήματα που δικαιολογούν τους φόβους τους.

Η αντιπροσωπία σύμφωνα με πληροφορίες θα ζητήσει από τον κ. Λαφαζάνη να παρέμβει ώστε οι υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης να μην εγκρίνουν τη μελέτη περιβαλλοντικών όρων. Ζητούν μάλιστα αυστηρό έλεγχο και αξιολόγηση της επένδυσης, διότι εφόσον εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι, τότε δίνεται η δυνατότητα άμεσης κατασκευής των μονάδων και λειτουργίας τους, χωρίς σχετική άδεια, λόγω του ειδικού καθεστώτος για την κατηγορία στην οποία υπάγονται (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Σε κάθε περίπτωση, οι κάτοικοι επισημαίνουν ότι είναι αποφασισμένοι να φτάσουν μέχρι το Συμβούλιο της Επικρατείας για να μην υλοποιηθεί η επένδυση και την αποφασιστικότητά τους, όπως λένε, την έχουν ήδη δείξει στις τέσσερις φορές που παρενέβησαν δυναμικά με κινητοποιήσεις στη Μητροπολιτική Επιτροπή, πετυχαίνοντας το στόχο τους. Η μελέτη σήμερα βρίσκεται προς αδειοδότηση στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία πριν από περίπου 20 μέρες ζήτησε από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου διευκρινίσεις για τη διαθεσιμότητα της πρώτης ύλης των εργοστασίων (αναφέρει τα ροκανίδια), τη χωροθέτηση τους (είναι σε γη υψηλής παραγωγικότητας) και για τυχόν αλλαγές στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

ZENITH