Skip to main content

Στον μονόδρομο της εκκαθάρισης η Hellenic Steel

Έτοιμο να χτυπήσει το καμπανάκι για την τελευταία πράξη στα περίπου 45 χρόνια λειτουργίας της χαλυβουργίας.
 της Άννης Καρολίδου
 
Ετοιμάζονται οι μέτοχοι της Hellenic Steel AE, για τη γενική συνέλευση, αύριο Πέμπτη, η οποία, όπως εκτιμάται, θα επισφραγίσει την εκκαθάριση της εταιρείας, που βεβαίως είχε αποφασιστεί από τον περασμένο Οκτώβριο αλλά δεν είχε προχωρήσει καθώς υπήρχαν ελπίδες για την εξεύρεση αγοραστών.
 
Τελικώς οι μήνες αυτοί της αναμονής πέρασαν και μέχρι σήμερα δεν υπάρχουν νέα θετικά μηνύματα από τους ξένους που έδειξαν κάποιο αρχικό ενδιαφέρον για τη χαλυβουργία, το γερμανικό fund, τους Ρώσους χαλυβουργούς αλλά και το κολοσσό του κλάδου, την Arcelor- Mittal. 
 
Στο μεταξύ, οι εργαζόμενοι στις επανειλημμένες επαφές τους με τους πρώην και τους νυν κυβερνώντες, εισπράττουν μεν ειλικρινή συμπάθεια, αλλά και την αδυναμία της ελληνικής πλευράς να ασκήσει αποτελεσματική πίεση στην ιταλική μεγαλομέτοχο, την ILVA, που έχει περάσει στον έλεγχο του ιταλικού δημοσίου. 
 
Κι όσο ο καιρός περνά χωρίς να υπάρχει πρόοδος στο θέμα της εξεύρεσης επενδυτή για το μερίδιο της ΙLVA (77,12%), μειώνεται το προσωπικό με την αποχώρηση στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2015 συνολικά 33 ατόμων, ενώ ο εκκαθαριστής προχωράει, όπως πληροφορείται η Voria.gr, στις διαδικασίες εκκαθάρισης της βιομηχανίας. 
 
Όπως προβλέπουν οι πλέον «απαισιόδοξοι» κατά κάποιους και, πλέον «ρεαλιστές» κατ’ άλλους, η μεγάλη αυτή βιομηχανική μονάδα, πνέει τα λοίσθια. Άλλωστε οι 194 εργαζόμενοι που έχουν μείνει, μετά τις αποχωρήσεις των 33, βρίσκονται σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 13 Απριλίου. 
 
Η γενική συνέλευση της Πέμπτης, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα κτυπήσει το καμπανάκι για την τελευταία πράξη στα περίπου 45 χρόνια λειτουργίας της χαλυβουργίας, της μοναδικής στην Ελλάδα στην ψυχρή έλαση, μίας εταιρείας που εφοδίαζε την εγχώρια βιομηχανία και πραγματοποιούσε εξαγωγές σε όλο τον κόσμο. 
 

ZENITH