Skip to main content

Στον Μπαράκ Ομπάμα το Νόμπελ Ειρήνης

Ο αμερικανός πρόεδρος τιμάται για τις εκκλήσεις του να μειωθούν τα αποθέματα πυρηνικών όπλων και για το έργο του στην προώθηση της ειρήνης παγκοσμίως.
Στον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα θα απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης για το 2009, όπως ανακοίνωσε η Ακαδημία, για τις εκκλήσεις του να μειωθούν τα αποθέματα πυρηνικών όπλων και για το έργο του προς την προώθηση της ειρήνης παγκοσμίως.

Ως ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Μπαράκ Ομπάμα έχει ζητήσει, από τον Ιανουάριο που ανέλαβε το αξίωμά του, τον πυρηνικό αφοπλισμό και έχει κάνει προσπάθειες για την επανέναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή.

Το βραβείο θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Δηλώσεις Ομπάμα για τη βράβευσή του

Με έκπληξη, τιμή και βαθιά συγκίνηση αποδέχτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τη βράβευση με το Νόμπελ Ειρήνης, λέγοντας ότι: «Δεν το θεωρώ ως αναγνώριση των επιτευγμάτων μου, αλλά ως την επιβεβαίωση της αμερικανικής ηγεσίας όσον αφορά τις ελπίδες των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Θα δεχθώ αυτό το βραβείο ως κάλεσμα για δράση, κάλεσμα προς όλα τα έθνη να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του 21ου αιώνα».

ZENITH