Skip to main content

Στον πάγο έβαλε τις αγορές η Ισπανία

Νευρικότητα επικράτησε για μία ακόμα ημέρα στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω της είδησης ότι η η ισπανική κεντρική τράπεζα διοχέτευσε 500 εκατ. ευρώ και ανέλαβε το λειτουργικό έλεγχο της Cajasur, μίας από τ
Νευρικότητα επικράτησε για μία ακόμα ημέρα στις ευρωπαϊκές αγορές, καθώς τα σκληρά μέτρα λιτότητας που ανακοινώνει η μία ευρωπαϊκή οικονομία μετά την άλλη προκειμένου να βγουν από τη σκιά του ΔΝΤ και της απειλής για επέκταση της κρίσης χρέους επισκιάστηκε από την είδηση ότι η η ισπανική κεντρική τράπεζα διοχέτευσε 500 εκατ. ευρώ και ανέλαβε το λειτουργικό έλεγχο της Cajasur, μίας από τις 44 μεγάλες περιφερειακές τράπεζες, που συγκεντρώνουν το 50% της ισπανικής τραπεζικής αγοράς.

Επρόκειτο για μία υποχρεωτική κίνηση στην οποία προχώρησε μέσα στο Σαββατοκύριακο η Μαδρίτη, προκειμένου να διασώσει μία από τις μεγαλύτερες περιφερειακές της τράπεζες. Η είδηση αυτή όμως ενίσχυσε τις ανησυχίες σχετικά με το περιφερειακό τραπεζικό δίκτυο της Ισπανίας, το οποίο εκτιμάται πως έχει πρόβλημα με 300 δισεκατομμύρια ευρώ χρέη, μετά την κατάρρευση της ισπανικής αγοράς ακινήτων.

Στο Λονδίνο ο FTSE υποχώρησε 0,13%, στο Παρίσι ο CAC σημείωσε οριακή άνοδο 0,01%, ενώ στη Γερμανία ο GDAX υποχώρησε 0,40%. Τα χρηματιστήρια σε Ιταλία και Ισπανία υποχώρησαν 2,59% και 1,27% αντίστοιχα. Πάνω από το 1,23 κυμάνθηκε η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, ενώ με πτώση 0,3% άνοιξε και ο Dow Jones στη Νέα Υόρκη.  Στις 19:38 ώρα Ελλάδος έχανε 0,27%.

Καταλυτικό όμως ήταν και το άρθρο του αναλυτή Βόλφγκανγκ Μίνχαου των Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς, ο οποίος αναφερόμενος σε πληροφορίες ότι η πραγματική κατάσταση τραπεζών, όπως η γερμανική Landesbank, είναι ακόμα χειρότερη από τις ήδη δυσοίωνες εκτιμήσεις, προειδοποιεί ότι τα επισφαλή χρέη της Ευρωζώνης απειλούν σοβαρά με μια μελλοντική κρίση φερεγγυότητας, ακόμα και τις ισχυρές δυνάμεις της νομισματικής ένωσης.  Ο Μινχάου καταλήγει μάλιστα με το ερώτημα κατά πόσο η Ευρωζώνη είναι σε θέση να στηρίζει τόσο μεγάλες εγγυήσεις σαν αυτές που έχει δώσει για την Ελλάδα και το μηχανισμό σταθερότητας

ZENITH