Skip to main content

Στον «πάγο» τα σχέδια Σερβίας – Βουλγαρίας για τον South Stream

Λογάριαζαν χωρίς τον… ξενοδόχο οι ηγέτες της Σερβίας και της Βουλγαρίας όταν πριν από λίγες ημέρες εξέφραζαν τους ευσεβείς τους, όσον αφορά τον ρου του αγωγό μεταφοράς αερίου South Stream και την προο
Λογάριαζαν χωρίς τον… ξενοδόχο οι ηγέτες της Σερβίας και της Βουλγαρίας όταν πριν από λίγες ημέρες εξέφραζαν τους ευσεβείς τους, όσον αφορά τον ρου του αγωγό μεταφοράς αερίου South Stream και την προοπτική διέλευσής του και μέσα από τη σερβική επικράτεια.

Την… τάξη αποκατέστησε άμεσα η Gazprom, η οποία με απόλυτη σαφήνεια δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών προς τους κ. κ. Μπ. Τάντιτς και Μπ. Μπορίσοφ, ξεκαθαρίζοντας ότι το πάνω χέρι για το από πού θα διέλθει ο South Stream, θα τον έχει ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας και μόνον.

«Η Σερβία και η Βουλγαρία μπορούν να εκφράζουν τις επιθυμίες τους σχετικά με την ροή του ενεργειακού project South Stream, ο οποίος θα τροφοδοτήσει με αέριο την Ιταλία και την Αυστρία, όμως η Gazprom θα έχει τον τελευταίο λόγο» ήταν η αιχμηρή ανακοίνωση της ρωσικής εταιρείας, στην οποία προστίθεται, επίσης, ότι η τελική απόφαση για τη διαδρομή του αγωγού θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τη μελέτη σκοπιμότητάς του, που είναι σε εξέλιξη. Στο ίδιο μήκος κύματος η Μόσχα δεν αρνείται ότι έχει μια βαρύνουσα σημασία και η άποψη της Σερβίας και ως εκ τούτου θα ληφθεί υπόψη, αλλά επιμένει ότι η τελική πρόταση θα δοθεί από τη Gazoprom. Είχε προηγηθεί η επίσημη τοποθέτηση του Σέρβου προέδρου και του Βούλγαρου πρωθυπουργού ότι συμφώνησαν ο South Stream να περάσει στη Σερβία από ένα σημείο κοντά στο Dimitrovgrad, αντί της αρχικής συμφωνίας με τους Ρώσους για το Zaychar και από εκεί κατόπιν να διέλθει σε όλη τη σερβική επικράτεια πριν καταλήξει στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη.

Έχει σημασία να επισημανθεί, πάντως, ότι οι Ρώσοι –ακολουθώντας την τακτική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο»- άφησαν να εννοηθεί πως μια διακλάδωση του αγωγού προς τη Σερβία μέσω του Dimitrovgrad (όσο σημαντική κι αν είναι η σερβική άποψη) θα ανεβάσει αρκετά το τελικό του κόστος. Από την άλλη πλευρά οι Σέρβοι επιμένουν να αντιστέκονται στην επιλογή του Zaychar, γιατί σε αυτή την περίπτωση όλο το νότιο τμήμα της Σερβίας θα είναι αποκομμένο από τον αγωγό.

Αναλυτές του ενεργειακού τομέα, εξάλλου, διατυπώνουν την εκτίμηση ότι με την ανακοίνωση της συμφωνίας με τη Βουλγαρία ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς θέλησε να ασκήσει πίεση στους Ρώσους. Σε αντάλλαγμα, κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, η Σερβία ανέλαβε τη δέσμευση να συμμετάσχει ενεργά στην κατασκευή του πυρηνικού σταθμού Belene στη Βουλγαρία, για το οποίο ενδιαφέρονται σφόδρα οι Ρώσοι, επενδύοντας ποσό ύψους 350 εκ. ευρώ.

ZENITH