Skip to main content

Στον ποινικό ανακριτή κατέθεσε η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου

Κατάθεση στον ποινικό ανακριτή έδωσε σήμερα η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, σχετικά με τις καταγγελίες ότι κατηγόρησε, το βοηθό γενικό εισαγγελέα, για δωροληψία από το δικηγορικό γραφείο Α

Κατάθεση στον ποινικό ανακριτή Παναγιώτη Καλλή έδωσε σήμερα η διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, σχετικά με τους ισχυρισμούς μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας ότι η ίδια κατηγόρησε, στη διάρκεια συνεδρίας του Συμβουλίου, το βοηθό γενικό εισαγγελέα, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, για δωροληψία από το δικηγορικό γραφείο Ανδρέα Νεοκλέους.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το δικηγορικό γραφείο εκπροσωπεί την τέως Λαϊκή Τράπεζα στο θέμα της διαμάχης της με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και στο θέμα της διάλυσής της. Η κ. Γιωρκάτζη κατέθετε για 105 λεπτά και αποχώρησε χωρίς να προβεί σε δηλώσεις. Νωρίτερα κατέθεσε ο σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας Σταύρος Ζένιος, ο οποίος παραιτήθηκε την Παρασκευή.

Σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση της κατάθεσής του, ο κ. Ζένιος, είπε ότι η χώρα έχει καταστραφεί από διαπλεκόμενα συμφέροντα δικηγορικών γραφείων, οικονομικών παραγόντων, πολιτικών και πολιτειακών αξιωματούχων και τόνισε ότι εναπόκειται στη διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη να διαφυλάξει το κύρος του θεσμού.

Ερωτηθείς εάν εξακολουθεί να ζητεί την παραίτηση της κ. Γιωρκάτζη, ο κ. Ζένος απάντησε: «Εφόσον δεν αλλάζει η κυρίαρχη νοοτροπία θα συνεχίσουμε να έχουμε προβλήματα. Πολλές φορές η διαπλοκή δεν είναι κάτι που εμπίπτει στη σφαίρα της παρανομίας».

Ωστόσο, ο κ. Ζένιος, που υπήρξε και πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, απέφυγε να πει τι κατέθεσε, λέγοντας ότι κωλύεται από τη δέσμευση μυστικότητας που ανέλαβε όταν διορίστηκε στο ΔΣ της Κεντρικής Τράπεζας. Τελευταίος αναμένεται να καταθέσει στον ανακριτή ο βοηθός γενικός εισαγγελέας, ο οποίος δεν έχει κλητευτεί ακόμη.

ZENITH