Skip to main content

Στον Θερμαϊκό Κόλπο το φυτοπλαγκτόν

Το φυτοπλαγκτόν, το οποίο εμφανίστηκε αρχικά στο Θρακικό Πέλαγος και επεκτάθηκε στον Στρυμονικό Κόλπο, έφτασε στον Θερμαϊκό Κόλπο.
Στον Θερμαϊκό Κόλπο έχει φτάσει το φυτοπλαγκτόν, που απασχολεί από τις αρχές του χρόνου τους αλιείς της Βόρειας Ελλάδας. Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε στη σημερινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, η προϊστάμενη αλιείας της Νομαρχίας, Κωνσταντία Σαλογιάννου, το φαινόμενο εμφανίστηκε αρχικά στο Θρακικό Πέλαγος και επεκτάθηκε στον Στρυμονικό Κόλπο. Στις αρχές Απριλίου έφτασε και στον Θερμαϊκό, ενώ τώρα κατευθύνεται στον Παγασητικό.

Όπως εξήγησε, το φαινόμενο παρατηρείται κάθε χρόνο, φέτος όμως παρουσιάζει μεγάλη έξαρση, λόγω των βροχοπτώσεων που αύξησαν τις ποσότητες του γλυκού νερού, που καταλήγει στη θάλασσα. Το πρόβλημα, εξάλλου, που προκαλεί στους αλιείς είναι μεγάλο, καθώς παράγονται βλεννώδεις ουσίες, που συγκεντρώνονται στα δίχτυα και καταστρέφουν τα αλιευτικά εργαλεία.

Την κατάσταση, που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες, παρουσίασε στο νομαρχιακό συμβούλιο ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Παγώνης.

«Εδώ και δύο μήνες έχουμε καταστραφεί οικονομικά», είπε και ζήτησε την παροχή ενισχύσεων από την πολιτεία στους αλιείς για την κάλυψη της απώλειας του εισοδήματός τους.

Τα αποτελέσματα των εξετάσεων, που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα φυτοπλαγκτόν από την περιοχή της Περαίας, γνωστοποίησε η αρμόδια αντινομάρχης Ανθή Πορφυριάδου. Όπως αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα, τα φαινόμενα σχηματισμού βλεννωδών ουσιών δεν έχουν ενοχοποιηθεί για τοξικά επεισόδια, αλλά για δυσκολίες στην αλιεία.

Κατόπιν αυτών, το Νομαρχιακό Συμβούλιο εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους αλιείς. Προηγήθηκε διαμαρτυρία των παράκτιων αλιέων της Κεντρικής Μακεδονίας στην περιοχή του λιμανιού της Θεσσαλονίκης.

ZENITH