Skip to main content

Στους 150 χιλιάδες οι νεκροί στην Αϊτή

Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν έφτασε ήδη τις 150 χιλιάδες και εξέφρασαν φόβους ότι 200 χιλιάδες άλλοι πολίτες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι σ
Αξιωματούχοι από είκοσι χώρες θα συναντηθούν σήμερα Δευτέρα στο Μόντρεαλ για να σχεδιάσουν την παροχή βοήθεια και τους τρόπους στήριξης προς την Αϊτή που επλήγη από τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου. Οι υγειονομικές αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που χάθηκαν έφτασε ήδη τις 150 χιλιάδες και εξέφρασαν φόβους ότι 200 χιλιάδες άλλοι πολίτες εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι στα ερείπια της ισοπεδωμένης πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Στη διεθνή διάσκεψη, εκτός από τον σχεδιασμό της μακροπρόθεσμης ανοικοδόμησης της χώρας, οι συμμετέχοντες θα προετοιμάσουν και τη σύνοδο δωρητών, που πιθανότατα να πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο. Για το σκοπό αυτό στη διάσκεψη του Μόντρεαλ θα πάρουν μέρος και εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και ο Γάλλος ομόλογός της Μπερνάρ Κουσνέρ θα συμμετέχουν στη διάσκεψη, όπως και αντιπροσωπείες από την Αργεντινή, την Βραζιλίας, την Χιλή, το Περού, την Ουρουγουάη, το Μεξικό, την Κόστα Ρίκα, την Ισπανία, την Δομινικανή Δημοκρατία, την Τζαμάικα, και την Ιαπωνία.

Το Τόκιο αναμένεται να ανακοινώσει βοήθεια ύψους 70 εκατομμυρίων δολαρίων στην Αϊτή, μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo.

Η Βενεζουέλα, η Βολιβία και η Νικαράγουα ανακοίνωσαν πως θα μποϊκοτάρουν την διάσκεψη, διαμαρτυρόμενες για την ισχυρή αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Καραϊβική.

Η ανθρωπιστική οργάνωση Oxfam κάλεσε τους συμμετέχοντες στη διάσκεψη για την Αϊτή να συμφωνήσουν στην διαγραφή του χρέους της χώρας αυτής που επλήγη από τον φονικό σεισμό.

«Το να ζητάμε από την Αϊτή να πληρώσει εκατομμύρια δολάρια την ώρα που προσπαθεί να ξεπεράσει μια από τις χειρότερες φυσικές καταστροφές των τελευταίων δεκαετιών θα ήταν σκληρό και μάταιο», δήλωσε ο Τζέρεμι Χομπς γενικός διευθυντής της Oxfam International.

«Η άμεση διαγραφή του διεθνούς χρέους θα πρέπει να συνοδεύεται και από επείγουσα βοήθεια προς τους αγρότες ώστε να αποφευχθεί μια επισιτιστική κρίση», τόνισε ο ίδιος.

Η διαγραφή του αϊτινου χρέους -890 εκατ. δολάρια (630 εκατομμύρια ευρώ) σύμφωνα με την Oxfam- είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες για την ανοικοδόμηση της χώρας.

Στο μεταξύ, ένας ακόμα μετασεισμός σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 20 χιλιόμετα δυτικά της πρωτεύουσας Πορτ-Ο-Πρενς, μετέδωσε το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο (USGS).

Μέχρι τώρα οι αρχές της Αϊτής δεν έχουν ανακοινώσει αν υπάρχουν θύματα ή υλικές ζημιές.

Ο κίνδυνος για ισχυρούς μετασεισμούς στην Αϊτή τις επόμενες 30 ημέρες είναι αυξημένος, εκτιμά το USGS, αποκλείοντας όμως να φτάσουν τους 7 βαθμούς. Αντίθετα υπολογίζει πως οι πιθανότητες να σημειωθούν σεισμοί της τάξης των 5 βαθμών φτάνουν το 90% την συγκεκριμένη περίοδο.

Το ρήγμα που προκάλεσε το σεισμό της 12ης Ιανουαρίου στην Αϊτή αποτελεί τμήμα της ιδιαίτερα σεισμογενούς ζώνης ανάμεσα στις τεκτονικές πλάκες της Βόρειας Αμερικής και της Καραϊβικής.

Στο μεταξύ, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών σημειώθηκε το βάδυ της Κυριακής στη Γουαδελούπη, ανακοίνωσε το Σεισμολογικό και Ηφαιστειολογικό Ινστιτούτο.(OVSG).

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε σε βάθος 60 χιλιομέτρων, και σε απόσταση 60 χιλιομέτρων από το νησί Μαρί-Γκαλάντ.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ZENITH