Skip to main content

Στους 41 ο αριθμός των νεκρών από τη νέα γρίπη

Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της νέας γρίπης στις Ένοπλες Δυνάμεις καταγράφηκε τα ξημερώματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα μας στους 41.
Το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα της νέας γρίπης στις Ένοπλες Δυνάμεις καταγράφηκε τα ξημερώματα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα μας στους 41.
 
Την τελευταία της πνοή άφησε μία 39χρονη σημαιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, η οποία είχε προσβληθεί από τον Η1Ν1 και νοσηλευόταν με πνευμονία στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών τις τελευταίες ημέρες.

Ελαφρά μείωση στη συχνότητα της νέας γρίπης διαφαίνεται στη νεότερη εβδομαδιαία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ). Ωστόσο, οι επιστήμονες εμφανίζονται συγκρατημένοι, αφού, για να καταλήξουν σε οριστικά συμπεράσματα, θα πρέπει να παρακολουθήσουν την εξέλιξη της νόσου και τις επόμενες εβδομάδες μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

Τα πιστοποιημένα εργαστήρια επιβεβαίωσαν 2.104 επιπλέον κρούσματα της νέας γρίπης την τελευταία βδομάδα με το σύνολο των επιβεβαιωμένων περιστατικών να φτάνει πλέον τους 10.684. Στο κείμενο της έκθεσης, οι επιστήμονες επαναλαμβάνουν ότι η Ελλάδα διανύει τη φάση κορύφωσης του πανδημικού κύματος της νέας γρίπης.

Ένα στα δύο δείγματα που αποστέλλονται προς ανάλυση - κυρίως προέρχονται από ασθενείς που παρουσιάζουν επιπλοκές και εισάγονται σε νοσοκομεία - είναι θετικό στον ιό Η1Ν1 της νέας γρίπης. Όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, θετικά δείγματα εντοπίζονται σε όλες τις περιφέρειες της Ελλάδας.

Καλά κρατούν οι απουσίες από τα μαθήματα

Παρ΄ όλα αυτά, οι απουσίες των μαθητών από τα σχολεία λόγω γρίπης συνεχίζονται. Την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκε μικρή αύξηση των απουσιών - σε ποσοστό έως και πάνω από 15%. Μάλιστα, ενώ μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι περισσότερες απουσίες καταγράφονταν στη Βόρεια Ελλάδα, τώρα το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά στην Αττική - από όπου, άλλωστε, προέρχονται και περισσότερα από τα μισά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας γρίπης.

Αναμενόμενη η θνησιμότητα

Τους 41 έχουν φτάσει οι θάνατοι που σχετίζονται με τη νέα γρίπη στην Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός είναι αρκετά υψηλός σε σχέση με τους ασθενείς της νέας γρίπης που παρουσιάζουν σοβαρές επιπλοκές και εισάγονται στην εντατική, ωστόσο κινείται στα πλαίσια της αναμενόμενης θνησιμότητας της νέας γρίπης. Οι ειδικοί έχουν υπολογίσει ότι έως το τέλος του πανδημικού κύματος οι σχετιζόμενοι με τον ιό Η1Ν1 θάνατοι θα είναι από 80 έως 140. Εξάλλου, μέχρι στιγμής, η θνησιμότητα της νέας γρίπης δεν έχει επηρεάσει τη συνολική θνησιμότητα (από κάθε αιτία) στην Ελλάδα.

ZENITH