Skip to main content

Στόχος ο τουρισμός και οι επενδύσεις

Τα προηγούμενα 5,5 χρόνια σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο, ύψους 2 δισ.ευρώ
Γράφει ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, κ.Ανδρέας Λεούδης

Από το 2004 μέχρι και σήμερα η Δυτική Μακεδονία έχει αλλάξει εικόνα. Έχει βελτιωθεί σε σημαντικό βαθμό και έχει ακόμη πολλές προοπτικές ανάπτυξης.

Τα προηγούμενα 5,5 χρόνια σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ένα τεράστιο αναπτυξιακό έργο, ύψους 2 δις ευρώ με ρυθμούς πρωτόγνωρους για την Περιφέρειά μας. Στόχος ήταν η ενίσχυση της εξωστρέφειας της περιοχής, η ανάδειξη των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων, η κατασκευή υποδομών για τη σύνδεσή της με την υπόλοιπη χώρα, η στήριξη παραδοσιακών παραγωγικών κλάδων και η ανάδειξη νέων κατευθύνσεων επιχειρηματικής δραστηριοποίησης.

Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ που έδωσε και συνεχίζει να δίνει σε ολόκληρη της Περιφέρεια τη δυνατότητα υλοποίησης έργων πνοής σε όλους τους ΟΤΑ Α’ βαθμού της περιοχής. Ως διάδοχο πρόγραμμα του ΕΠΤΑ – με τις γνωστές δυσλειτουργίες – το ΘΗΣΕΑΣ προβλέπει συγκεκριμένα για τη Δυτική Μακεδονίας για την περίοδο 2005-2009, (δηλαδή για 5 χρόνια) συνολικά 206.615.500 ευρώ. Οι πιστώσεις αυτές είναι 2,5 φορές μεγαλύτερες από τις πιστώσεις του Προγράμματος Ε.Π.Τ.Α., όπου αντιστοιχούσαν σε 80.197.766,33 ευρώ για την περίοδο 1999-2005 (δηλαδή για 7 χρόνια). Για το σύνολο της Περιφέρειας μέχρι σήμερα έχουμε υλοποιήσει 1.849 δράσεις (έργα, μελέτες, ενέργειες) ενταγμένες, συνολικού προϋπολογισμού 200.175.715,05€. Έρχεται σε σύντομο χρονικό διάστημα επίσης, ο αντικαταστάτης και συνεχιστής του Προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ», με τουλάχιστον 3,7 δις ευρώ για ολόκληρη της επικράτεια, να κατοχυρώσει πλήρως την αναπτυξιακή πορεία όλων των ΟΤΑ Α’ βαθμού. Το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ ΙΙ» έρχεται να συνεχίσει την τόνωση της ελληνικής περιφέρειας. Έρχεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, έρχεται να συμβάλει στην τόνωση της αγοράς, έρχεται σε μία περίοδο που οικονομική κρίση βαραίνει τις πλάτες τις χώρας μας να ανακουφίσει την οικονομία και να δώσει πνοή σε ολόκληρη την χώρα.

Πρωτοποριακά και εμπνευσμένα προγράμματα όπως το «ΠΙΝΔΟΣ», το οποίο με συνολικούς πόρους ύψους 125 εκ. ευρώ δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας μιας κοινής αναπτυξιακής προοπτικής σε μια ευρύτερη περιοχή με ενιαία μορφολογικά, κοινωνικά και οικονομικά χαρακτηριστικά, τα προγράμματα ΟΠΑΓΚ και ΟΠΑΦΚ με συνολικούς πόρους 85,5 εκ. ευρώ και στόχο την τοπική ανάπτυξη. Η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων ενίσχυσης επενδυτικών πρωτοβουλιών που δίνει ο Αναπτυξιακός Νόμος. Μέχρι σήμερα εγκρίθηκαν 120 επενδυτικά σχέδια, που ξεπερνούν τα 220 εκ. ευρώ. Από το Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» επίσης χρηματοδοτήθηκαν έως σήμερα, περισσότερα από 650 έργα, με προϋπολογισμό που φτάνει τα 230 εκ. ευρώ. Ευρωπαϊκά προγράμματα όπως το «INTERREG» με 55,5 εκ. ευρώ και οι Τοπικές Πρωτοβουλίες Απασχόλησης του EQUAL με 8 εκ. ευρώ, στοιχειοθετούν ένα ευρύ αναπτυξιακό πλαίσιο για την περιοχή.

Αναβαθμίζονται παράλληλα, ανασυγκροτούνται και εκσυγχρονίζονται, οι Βιομηχανικές και Επιχειρηματικές Περιοχές σε όλη την Περιφέρεια. Γίνονται, με μεγάλη επιτυχία, επιχειρηματικές αποστολές. Χρηματοδοτήθηκαν ενέργειες υποδομών (συσκευαστήρια κλπ), πιστοποίησης και προώθησης των αγροτικών προϊόντων της Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίες εξασφαλίζουν την διάθεσή τους. Υλοποιούνται δράσεις προώθησης και προβολής του τοπικών αγροτικών προϊόντων, όπως του κρόκου Κοζάνης, με θεαματικά αποτελέσματα. Όλα τα παραπάνω, συμβάλουν καθοριστικά στο να αποκτήσει η Δυτική Μακεδονία μια νέα δυναμική ανάπτυξης και μια νέα προοπτική εξέλιξης.

Όσον αφορά το ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, εργαστήκαμε με όρεξη, διορθώσαμε λάθη, αστοχίες και καθυστερήσεις του παρελθόντος και σήμερα το ΠΕΠ της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καταγράφεται ως ένα από τα πιο επιτυχημένα της χώρας.

Με τη νέα Προγραμματική Περίοδο 2007-2013 η Δυτική Μακεδονία αλλάζει ταχύτητα. Προχωράμε μπροστά με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης, κινούμενοι σε τρεις βασικούς άξονες:

Πρώτον, να ενισχύσουμε την αποτελεσματικότητα των ήδη γνωστών και εφαρμοσμένων δράσεων για την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και την αναβάθμιση του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού. Δεύτερον, να ενθαρρύνουμε τη μετάβαση σε μια οικονομία της γνώσης, της ποιότητας και της καινοτομίας, μέσα από την επένδυση στην παιδεία και τον πολιτισμό. Τρίτον, να θέσουμε ως στόχο τη διαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας για την προώθηση της υγιούς επιχειρηματικότητας με έμφαση στις υπηρεσίες, τις νέες τεχνολογίες αιχμής, τη μικρομεσαία επιχείρηση, που είναι και η ραχοκοκαλιά της οικονομικής δραστηριότητας, στον τόπο μας.

Το ΕΣΠΑ Δυτικής Μακεδονίας βαδίζει με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Έχουν γίνει ήδη 20 προσκλήσεις συνολικού προϋπολογισμού 102.425.988,56 ευρώ και έχουν ήδη ενταχθεί 27 έργα προϋπολογισμού 62.827.474,56 ευρώ που αφορούν τους τομείς, Παιδείας, Περιβάλλοντος, Μεταφορών, Πολιτισμού, Κοινωνικών Υποδομών, Υποδομών Τουρισμού, Δράσεις Ενδυνάμωσης Ανθρώπινου Δυναμικού και Δράσεις Πληροφόρησης – Δημοσιότητας του Προγράμματος. Μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν γίνει άλλες 7 προσκλήσεις προϋπολογισμού 84.000.000 ευρώ που αφορούν τους εξής τομείς, Παιδείας, Μεταφορών (Περιφερειακή / Τοπικοί Οδοί και Αυτοκινητόδρομοι), Πολιτισμού, Κοινωνικών Υποδομών και Υγείας.

Συνολικά από το ΠΕΠ Μακεδονίας – Θράκης για την Περιφέρεια μας αντιστοιχούν πόροι ύψους 561 εκ. € – ποσό μεγαλύτερο από το 3ο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας – στα οποία προστίθενται επιπλέον χρηματοδοτήσεις από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το Ταμείο Συνοχής και διαμορφώνουν συνολικά πόρους ύψους 1 δις €.

Συγκεκριμένα η κατανομή των πόρων του ΠΕΠ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αφορά υποδομές και υπηρεσίες προσπελασιμότητας με προϋπολογισμό 101,5 εκ. ευρώ, ψηφιακή σύγκλιση και επιχειρηματικότητα με προϋπολογισμό 123,5 εκ. ευρώ, αειφόρο ανάπτυξη και ποιότητα ζωής με προϋπολογισμό 324,9 εκ. ευρώ και τεχνική υποστήριξη εφαρμογής με προϋπολογισμό 11 εκ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα οι δράσεις μας αφορούν σε πρώτη προτεραιότητα θέματα περιβάλλοντος: η κατασκευή βιολογικών καθαρισμών σε όλη την Περιφέρεια ως απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση της ρύπανσης στις λίμνες της περιοχής και τη λεκάνη απορροής του Αλιάκμονα, η κατασκευή ή ολοκλήρωση δικτύων ύδρευσης – αποχέτευσης, ενώ ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη συνέχιση και διεύρυνση του έργου της ΔΙΑΔΥΜΑ, του μοναδικού και πρωτοποριακού συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων που λειτουργεί στη Δυτική Μακεδονία.

Εξίσου κρίσιμη για τη διαμόρφωση της αναπτυξιακής προοπτικής της Δυτικής Μακεδονίας είναι η κατασκευή ή ολοκλήρωση έργων υποδομής σε επίπεδο οδικού δικτύου, όπως η ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων της Εγνατίας Οδού αλλά και η κατασκευή της νέας σύνδεσης Κοζάνης – Λάρισας.

Τα παραπάνω έργα σε συνδυασμό με παρεμβάσεις στο εσωτερικό δίκτυο σύνδεσης της Περιφέρειας αποτελούν αναγκαία προϋπόθεση προκειμένου να επιτευχθεί η εξωστρέφεια της περιοχής, η προσέλκυση επενδύσεων και η ανάπτυξη του κρίσιμου για εμάς τομέα του τουρισμού, τομέα για τον οποίο (μαζί με έργα πολιτισμού) στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ προβλέπονται τριπλάσιοι πόροι απ’ ότι στο Γ’ ΚΠΣ.

Τελικός στόχος η ανάπτυξη του τουριστικού προϊόντος της Δυτικής Μακεδονίας και ενός brand name για την περιοχή, που θα την κατατάσσει στους πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας σε κάθε εποχή του χρόνου.

Ένας από τους κρισιμότερους τομείς για την περιοχή και συνυφασμένος με την πορεία της παραμένει αυτός της Ενέργειας. Στόχο μας από την πρώτη στιγμή και με σειρά πρωτοβουλιών μας σε διάφορα επίπεδα ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας να ταυτιστεί με τη λέξη «ΕΝΕΡΓΕΙΑ», αυτό δηλαδή που αποτελεί πραγματικότητα καθόσον εδώ παράγεται το 60% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας. Στην περιοχή αναπτύσσεται πολύτιμη τεχνογνωσία από σειρά εκπαιδευτικών δομών και ερευνητικών κέντρων με σχετικό αντικείμενο, όπως το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, τον Περιφερειακό Πόλο Καινοτομίας και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας και Εφαρμογών Στερεών Καυσίμων. Παράλληλα εστιάζουμε τις προσπάθειές μας στη σύνδεση του τομέα της ενέργειας με την αναπτυξιακή διαδικασία, με την αξιοποίηση εφαρμογών τηλεθέρμανσης και τηλεψύξης και ιδιαίτερη έμφαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, υπό όρους σεβασμού και προστασίας του περιβάλλοντος.

Στα παραπάνω θα πρέπει να προσθέσουμε δράσεις και προγράμματα στήριξης της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας καθώς επίσης και την προτεραιότητα ολοκλήρωσης των υποδομών σε θέματα παιδείας στην περιοχή.

ZENITH