Skip to main content

Στόχος των ΗΠΑ η παρεμπόδιση γερμανορωσικής συμμαχίας

Η αποκάλυψη του επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Stratfor για το σχέδιο των ΗΠΑ σχετικά με την παρεμπόδιση της γερμανο-ρωσικής συμμαχίας.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών Stratfor, κ. George Friedman, για πρώτη φορά δήλωσε δημοσίως ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί πως είναι επιτακτικός στρατηγικός στόχος της η παρεμπόδιση της γερμανο-ρωσικής συμμαχίας.

Μια τέτοια συμμαχία είπε -και δημοσίευε το washingtonsblog.com- είναι ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η δημιουργία μιας άλλης παγκόσμιας δύναμης, ικανής να παρεμποδίσει την επέκταση της αμερικανικής θέσης, που είναι μοναχική υπερδύναμη του κόσμου. Πιστεύω πως σε άλλη διάλεξή του θα κάνει λόγο και για το ενδεχόμενο ρωσοκινεζικής συμμαχίας, που ίσως αποβεί ισχυρότερος αντίπαλος.

Ο κ. Friedman υποστηρίζει ότι η γερμανική τεχνολογία και τα κεφάλαια θα συνδυαστούν με το ρωσικούς φυσικούς πόρους και την «γη-εξουσία», για την παραγωγή ενός πραγματικά διπολικού κόσμου: Τις ΗΠΑ και την Ευρασία. Έτσι, θεωρεί πως η στρατηγική των ΗΠΑ είναι να το αποφύγουν αυτό, επιδιώκοντας την μείωση της ισχύος τόσο της Γερμανίας όσο και της Ρωσίας.

Έτσι μπορεί να εξηγηθεί η πολιτική Ομπάμα στην Ουκρανία, καθώς και οι κυρώσεις που πληγώνουν τόσο τη Ρωσία όσο και τη Γερμανία, αλλά ο κ. Friedman πιστεύει ότι αυτό «δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Πλήρη την ομιλία του με τίτλο «Ευρώπη: προορισμός σύγκρουσης;», αναδημοσίευσε η Russia Insider και τμήμα μετέφερε το Βαλκανικό Περισκόπιο. Στην ανάλυσή του υποστηρίζει ότι αυτός είναι ο λόγος που τόσο πολύ ο Λευκός Οίκος, επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή του στην Ουκρανία και άλλες χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, δημιουργώντας έτσι γύρω από αυτήν έναν «κλοιό ασφαλείας» που θα εμποδίσει τη σύγκλιση με την Ευρώπη.

Ελπίζω πως θα θυμηθούν οι αναγνώστες πόσες φορές έχουν δημοσιευθεί παρόμοιες αναλύσεις, σ’ αυτήν την στήλη. Έτσι μπορεί να εξηγηθεί και η δύσκολη θέση της Ελλάδας, η οποία -ως εκ της γεωστρατηγικής της θέσης- είναι υποχρεωμένη να «ικανοποιεί» επιθυμίες και των δύο, την μεν Γερμανία ως ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, τις δε ΗΠΑ ως κυρίαρχη δύναμη της Μεσογείου.

Η Γερμανία είναι στην πραγματικότητα ο κύριος αντίπαλος της Ρωσίας στην Ευρώπη, σχετικά με την ουκρανική κρίση, τουλάχιστον για όσο διάστημα είναι Καγκελάριος η κ. Άνγκελα Μέρκελ. Όπως έγραψα ανωτέρω ο φόβος προέρχεται από το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία με την τεχνολογική υπεροχή της (επιστήμη και βιομηχανία), μπορεί να συνδυαστεί με ανθρώπινους και φυσικούς πόρους της Ρωσίας. Τότε «θα δημιουργηθεί μια εξουσία πιο ισχυρή ακόμη και από τις ΗΠΑ», όπως δήλωσε και ο διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας για την Πολιτική Κοινωνιολογία κ. Βιάτσεσλαβ Σμίρνοφ, στο ράδιο Σπούτνικ.

Οι αποκαλύψεις του κ. Friedman εξηγούν γιατί οι Αμερικανοί πολιτικοί, προσπαθούν συνεχώς να δρομολογήσουν την Γερμανία κατά της Ρωσίας και να αναδείξουν το ζήτημα της Ουκρανίας, λέει ο Αυστριακός ευρωβουλευτής, κ. Ewald Stadler. Σε συνέντευξή του στο ιρανικό τηλεοπτικό κανάλι, Press TV, είπε ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν τους Γερμανούς πολιτικούς να ενεργούν προς το συμφέρον της Αμερικής και να αντιμετωπίζουν εχθρικά τη Ρωσία.

Ο κ. Friedman με την παρέμβασή του έκανε κατανοητό, ότι η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, σκοπεύει την υπονόμευση της συνεργασίας μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας.

Να σημειωθεί, ότι ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, κ. Γκέρχαρντ Σρέντερ, είχε προσπαθήσει να κάνει την Γερμανία πιο ανεξάρτητη από τις ΗΠΑ και να έχει μια πιο στενή σχέση με τη Ρωσική Ομοσπονδία. Αυτό όμως τον οδήγησε στο τέλος της πολιτικής καριέρας του.

Ο Μακεδών

ZENITH