Skip to main content

Στρατούλης: Η συμφωνία δεν χρειάζεται να έρθει στην Βουλή για ψήφιση

Δεν χρειάζεται η συμφωνία με τους δανειστές να έρθει προς κύρωση στη Βουλή με βάση τη νομοθεσία τόνισε ο αναπλ. υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης. Τόνισε οτι η δέσμευση για τη 13η σύνταξη θ

Δεν χρειάζεται η συμφωνία με τους δανειστές να έρθει προς κύρωση στη Βουλή με βάση τη νομοθεσία τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Στρατούλης.

Μιλώντας στο Mega ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει πράξη νομοθετικού περιεχομένου. «Πρόκειται για συμφωνία για επέκταση της δανειακής σύμβασης, χωρίς μνημόνιο, δηλαδή χωρίς μέτρα, γι' αυτό δεν προβλέπεται επικύρωση από τη Βουλή. Με βάση τη νομοθεσία μας και το θεσμικό μας πλαίσιο δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Στρατούλης και συμπλήρωσε: «Από εκεί και πέρα, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, μπορεί να έρθει για ενημέρωση της Βουλής. Αυτό προβλέπεται και αυτό θα κάνουμε. Εσείς πολύ εύλογα ρωτάτε και καλά κάνετε, ωστόσο εγώ απορώ με την βιασύνη της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ. Αυτοί μέσα στο μυαλό τους έχουν ότι αυτό είναι ένα μνημόνιο όπως αυτά που υπέγραφαν αυτοί και βιάζονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα έρθει για να το ψηφίσουν ως μνημόνιο. Εμείς τους λέμε ότι δεν είναι μνημόνιο και γι' αυτό δεν χρειάζεται να έρθει και να ψηφιστεί από την Βουλή».
.
Ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων εξήγησε ότι «ούτε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα έρθει και δεύτερον όσον αφορά στο να έρθει στην Βουλή, ο νόμος που υπάρχει λέει ότι οι επεκτάσεις δανειακών συμβάσεων μπορεί να υπογράφονται από τον εκάστοτε υπουργό Οικονομικών, ο οποίος το μόνο που οφείλει είναι να τις φέρει στην Βουλή για ενημέρωση».

Όταν ρωτήθηκε ο κ. Στρατούλης πως το νόμο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ τον είχε καταψηφίσει, απάντησε: «τι να κάνουμε; Είναι νόμος του κράτους», για να συμπληρώσει στη συνέχεια: «Εμείς τότε κάναμε σφοδρότατη κριτική και σωστά γιατί συνδέονταν η δανειακή σύμβαση με μνημόνιο που την συνόδευε. Τώρα αυτό που υπάρχει στο Eurogroup είναι μία συμφωνία για επέκταση δανειακής σύμβασης χωρίς μνημόνιο, χωρίς μέτρα γι' αυτό δεν το φέρνουμε. Είναι δυνατόν να παίρναμε μέτρα εις βάρος του ελληνικού λαού; Αν είναι να πάρουμε μέτρα σε βάρος μισθών και συντάξεων, καλύτερα να μην ερχόμασταν. Ήρθαμε για άλλο λόγο. Ήρθαμε για να τα καταργήσουμε τα μνημόνια και τα καταργούμε κάθε μέρα».

Η δέσμευση για τη 13η σύνταξη θα τηρηθεί

Ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για την καταβολή της 13ης σύνταξης, ως Δώρο Χριστουγέννων, θα τηρηθεί έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο κ. Στρατούλης είπε ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση δεν περιλαμβάνεται στα νομοσχέδια που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός ότι έρχονται την άλλη εβδομάδα στη Βουλή, καθώς όπως είπε αφορά δαπάνη η οποία θα γίνει στις 20 Δεκέμβρη του 2015 και υπήρχαν άλλα ζητήματα που έπρεπε να προωθηθούν με προτεραιότητα, όπως τα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση.

Ερωτηθείς έαν η ρύθμιση θα ψηφιστεί εντός τετραμήνου, ο ίδιος απάντησε λέγοντας πως δεν έχει καμία σημασία να ψηφιστεί μέσα στο τετράμηνο ή τον Ιούλιο μιά παροχή που θα καταβληθεί τον Δεκέμβριο.

Ο κ. Στρατούλης, πάντως, δήλωσε ότι η ρύθμιση είναι έτοιμη από χθες, αφορά 1.262.920 συνταξιούχους και μια δαπάνη ακριβώς 545 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι όταν θα κατατεθεί στη Βουλή δεν θα αφορά ούτε έναν συνταξιούχο λιγότερο και ούτε ένα ευρώ λιγότερο.

ZENITH