Skip to main content

Στρος Καν: Μόνη λύση για την Ελλάδα ο αποπληθωρισμός

Ως το μόνο τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της χαρακτήρισε τον αποπληθωρισμό ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
Ως το μόνο τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της χαρακτήρισε τον αποπληθωρισμό ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ντομινίκ Στρος Καν, σε συνέντευξή του στο αυστριακό περιοδικό Profil.

«Η μόνη αποτελεσματική συνταγή δεν είναι άλλη από τον αποπληθωρισμό. Αυτή την οδό έχει πολύ εύστοχα προτείνει και η Κομισιόν», υπογράμμισε ο Στρος Καν.

«Θα είναι οδυνηρό. Θα σημαίνει χαμηλότερους μισθούς και χαμηλότερες τιμές. Ωστόσο, η Ελλάδα θα πρέπει να γυρίσει πίσω από το δρόμο που πήρε τα τελευταία χρόνια. Δεν υπάρχει άλλη διέξοδος για τους Έλληνες από την αύξηση της ανταγωνιστικότητας», σημείωσε.

Υποστήριξε παράλληλα την εισαγωγή μιας ισχυρής ευρωπαϊκής οικονομικής στρατηγικής, καθώς και το στενότερο οικονομικό συντονισμό μεταξύ των κρατών της ΕΕ. «Χρειαζόμαστε μια Ευρώπη που θα δείχνει μεγαλύτερη πυγμή», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, υποστήριξε ότι το Σύμφωνα Σταθερότητας δεν αρκεί για να κρατήσει τα απείθαρχα μέλη της ΕΕ στο πεδίο της δημοσιονομικής πολιτικής υπό έλεγχο, καθώς «χρειάζεται μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική. Προκειμένου να είναι σε θέση να εφαρμόσει στενότερη συνεργασία η Ευρώπη χρειάζεται να δημιουργήσει νέους κανονισμούς που -σε περίπτωση ανάγκης- θα υποχρεώνουν τα κράτη να εφαρμόζουν τους κανόνες».

ZENITH