Skip to main content

Συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης ζήτησε ο πάπας

Ο πάπας Βενέδικτος ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τα θύματα που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά στην παιδική τους ηλικία από Ιρλανδούς ιερείς και πρόσθεσε ότι αισθάνεται «ντροπή και τύψεις».
Ο πάπας Βενέδικτος ζήτησε σήμερα συγγνώμη από τα θύματα που κακοποιήθηκαν σεξουαλικά στην παιδική τους ηλικία από Ιρλανδούς ιερείς και πρόσθεσε ότι αισθάνεται «ντροπή και τύψεις».

«Έχετε υποφέρει και πονέσει και λυπούμαι ειλικρινώς», ανέφερε σε επιστολή του που απευθύνεται στα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης από Ιρλανδούς ιερείς.

Στην επιστολή, ο πάπας ανακοινώνει την έναρξη έρευνας στις ιρλανδικές επισκοπές, στα ιεροδιδασκαλεία και στα θρησκευτικά τάγματα που εμπλέκονται στο σκάνδαλο.

Ο πάπας είπε ότι προτίθεται να συναντηθεί με τα θύματα για να τους ζητήσει από κοντά συγγνώμη.

Την ίδια ώρα, η γερμανική Καθολική Εκκλησία διεξάγει έρευνα σχετικά με περισσότερες από 250 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών από ιερείς, που έχουν διαπραχθεί από τη δεκαετία του ΄50, αποκάλυψε σήμερα έρευνα του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Από αυτές, περίπου οι 160 καταγγελίες σχετίζονται με το Τάγμα των Ιησουϊτών. Στα τέλη Ιανουαρίου είδαν το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες για σεξουαλικές κακοποιήσεις μαθητών σε γερμανικό κολλέγιο του Τάγματος κι έκτοτε όλο και περισσότερα θύματα έχουν δημοσιοποιήσει τις εμπειρίες τους.

Απογοήτευση από τα θύματα

Τα θύματα της σεξουαλικής κακοποίησης από Ιρλανδούς ιερείς δηλώνουν απογοήτευση από την επιστολή του πάπα Βενέδικτου με την οποία τους ζητούσε συγγνώμη, ανακοίνωσε σήμερα οργάνωση η οποία τα εκπροσωπεί.

«Αισθανόμαστε ότι η επιστολή απέχει πολύ από το να αναφερθεί στις πραγματικές ανησυχίες των θυμάτων», δήλωσε στο Ρόιτερς η διευθύντρια της οργάνωσης One in Four, Μέβι Λούις.

Η ίδια είπε ότι η επιστολή επικεντρώνεται στην ευθύνη χαμηλόβαθμων Ιρλανδών ιερέων χωρίς να αναγνωρίζει την ευθύνη του Βατικανού.

Επίσης η επιστολή δεν κάνει έκκληση για την παραίτηση του επικεφαλής της Εκκλησίας της Ιρλανδίας, Σον Μπρέιντι, την οποία έχουν ζητήσει οι οργανώσεις που εκπροσωπούν τα θύματα, πρόσθεσε η Λούις.

Ικανοποίηση από τους Ιρλανδούς ιερείς

Η επιστολή του πάπα με την οποία ζητεί συγγνώμη από τα θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων από ιερείς στην Ιρλανδία είναι η πιο εμπεριστατωμένη αντίδραση από πλευράς του Βατικανού αναφορικά με το σκάνδαλο.

Στο πολυαναμενόμενο αυτό έγγραφο ο πάπας Βενέδικτος απευθύνεται στους ιερείς και σε άλλα θρησκευτικά πρόσωπα που έχουν κακοποιήσει σεξουαλικά παιδιά- έκθεση της ιρλανδικής κυβέρνησης έχει καταγράψει περισσότερες από 300 υποθέσεις από το 1975.

«Προδόσατε την εμπιστοσύνη που είχαν προς το πρόσωπό σας αθώα νεαρά άτομα και οι γονείς τους. Θα πρέπει να λογοδοτήσετε για αυτό ενώπιον του Θεού και στη δικαιοσύνη», αναφέρει ο ποντίφικας στην επιστολή του. Αξιωματούχοι του ιρλανδικού κλήρου χαιρέτισαν την επιστολή του πάπα.

«Χαιρετίζω αυτή την επιστολή. Είμαι ευγνώμων στον Άγιο Πατέρα για την βαθιά καλοσύνη του και το ενδιαφέρον του», δήλωσε ο επικεφαλής της ιρλανδικής Καθολικής Εκκλησίας, Σον Μπρέιντι.

Ο αρχιεπίσκοπος του Δουβλίνου, Ντίαρμουιντ Μάρτιν, περιέγραψε την επιστολή του πάπα ως «ένα περαιτέρω βήμα προς τη διαδικασία της ανανέωσης και της επούλωσης».

Ωστόσο, ο Μάικλ Κέλι, της μεγαλύτερης θρησκευτικής εφημερίδας της χώρας, της Irish Catholic, δήλωσε στο BBC ότι τώρα απαιτούνται «συγκεκριμένες κινήσεις» ώστε να αποκατασταθεί η κλονισμένη ηθική εξουσία της εκκλησίας.

Ο ποντίφικας δεν ανέφερε συγκεκριμένα πειθαρχικά μέτρα κατά επισκόπων και άλλων κληρικών που έχουν κατηγορηθεί για συγκάλυψη του σκανδάλου παιδοφιλίας.

Ο εκπρόσωπός του, πατέρας Φεντερίκο Λομπάρντι, δήλωσε ότι η επιστολή ήταν ένα «εγκάρδιο» μήνυμα από τον ποντίφικα προς τους ιρλανδούς Καθολικούς παρά μία σειρά από γραφειοκρατικές διαδικασίες. «Αυτό είναι απλώς το πρώτο βήμα μίας μακράς διαδικασίας», είπε από τη Ρώμη ο Λομπάρντι.

Το Βατικανό κλήθηκε να αντιμετωπίσει τις όλο και αυξανόμενες αποκαλύψεις για τις φερόμενες σεξουαλικές κακοποιήσεις από ιερείς σε Καθολικά σχολεία και εκπαιδευτικά ιδρύματα αρκετών χωρών όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Βραζιλία και η πατρίδα του πάπα Γερμανία.

Κι ενώ το Βατικανό σημειώνει ότι η σημερινή επιστολή απευθύνεται στην Ιρλανδία, ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας στη Γερμανία, αρχιεπίσκοπος Ρόμπερτ Ζέλιτς, επισημαίνει ότι η επιστολή του πάπα δίνει «σαφείς οδηγίες προς σύσσωμη την Εκκλησία».

«Το σκάνδαλο με τις σεξουαλικές κακοποιήσεις δεν είναι μόνο ιρλανδικό πρόβλημα. Είναι ένα σκάνδαλο της εκκλησίας σε πολλά μέρη και είναι ένα σκάνδαλο της εκκλησίας στη Γερμανία. Γι αυτό θεωρώ ότι η επίπληξη του πάπα προς τους επισκόπους στην Ιρλανδία είνα ταυτόχρονα και μία επίπληξη προς εμάς. Είμαι ευγνώμων για αυτά τα λόγια», σχολίασε ο Ζέλιτς.

Η υπόθεση αφορά άμεσα τον βαυαρικής καταγωγής πάπα Βενέδικτο, ο αδελφός του οποίου διηύθηνε επί 30 χρόνια μία χορωδία στο Ρέγκενσμπουργκ, που έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο. Ο αιδεσιμότατος Γκέοργκ Ράτσινγκερ έχει παραδεχτεί ότι χαστούκησε επανειλημμένως αγόρια, που συμμετείχαν στη χορωδία.

ZENITH