Skip to main content

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας δικαστικών κατά του ασφαλιστικού

Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη στις 2 μ.μ. στο πρωτοδικείο Αθηνών δικαστές και εισαγγελείς.
Πανελλαδική συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη στις 2 μ.μ. στο πρωτοδικείο Αθηνών (πρώην Σχολή Ευελπίδων) δικαστές και εισαγγελείς, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση τεσσάρων δικαστικών ενώσεων.

Όπως αναφέρουν, η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί καθώς το ασφαλιστικό εντάσσει τους δικαστές στο ΙΚΑ, καταργούνται οι ασφαλιστικές δικλείδες της ανεξαρτησίας τους, επιδεινώνονται οι συνθήκες απονομής της Δικαιοσύνης στη χώρα μας (μη κάλυψη κενών οργανικών θέσεων δικαστικών και υπαλλήλων κ.ά.) και οι συναρμόδιοι υπουργοί δεν στέργουν σε διάλογο.

Στη συγκέντρωση θα κληθούν να εκθέσουν τις απόψεις τους εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων, τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ακόμη, αναφέρεται ότι οι δικαστικοί οφείλουν να προστατεύσουν τη συνταγματική τους θέση και την κοινωνική τους αποστολή.

Την ανακοίνωση υπογράφουν η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, η Ένωση Διοικητικών Δικαστών και η Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Όχι»στην απογραφή

Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) με ανακοίνωσή της συνιστά στα μέλη της να μην συμπληρώσουν και να μην υποβάλουν το δελτίο απογραφής, όπως θα πράξει το πάσης φύσεως προσωπικό του Δημοσίου.

Η ΕΔΕ υποστηρίζει ότι η υπουργική απόφαση που προβλέπει την απογραφή περιλαμβάνει μόνο το προσωπικό του Δημοσίου και όχι φορείς των λειτουργιών του κράτους, όπως είναι οι δικαστικοί λειτουργοί.

Όπως αναφέρει, υπήρξαν αρκετές συναντήσεις για το ζήτημα της υποβολής του δελτίου απογραφής (ηλεκτρονικά) με το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα πάντα με την ΕΔΕ η απογραφή δεν περιλαμβάνει τη νομοθετική και εκτελεστική εξουσία, κατά συνέπεια ούτε και τους δικαστές, αφού είναι άμεσα όργανα του κράτους.

Παράλληλα, η ΈΔΕ υποστηρίζει ότι «πάσχει» η υπουργική απόφαση που προβλέπει την απογραφή, καθώς δεν αναφέρει ποίος είναι ο σκοπός της.

ZENITH