Skip to main content

Συγκρατημένη αισιοδοξία στον ΠΑΟΚ για τη ρύμθιση των χρεών

Τη δυνατότητα απαλλαγής από όλες τις προσαυξήσεις, με εφάπαξ καταβολή του πρωτογενούς χρέους, δίνει το νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση. Ερωτηματικό το άρθρο 17 που ανοίγει παράθυρο για εξ

Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ μετά τη δημοσίευση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλές προς το δημόσιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Συγκεκριμένα στο πρώτο άρθρο του νομοσχεδίου γίνεται αναφορά για δυνατότητα εφάπαξ καταβολής με απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%). Στη ρύθμιση δεν υπάρχει αναφορά σε ανώτατο όριο οφειλής, όπως υπήρχε στην προηγούμενη που έθετε όριο υπαγωγής το 1 εκατ. ευρώ, αποκλείοντας έτσι πολλές επιχειρήσεις με μεγαλύτερα χρέη, μεταξύ αυτών και τον ΠΑΟΚ.

Υπό τη σημερινή μορφή του, δηλαδή, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ να καταβάλλει εφάπαξ ποσό περί τα 11 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο πρωτογενές κεφάλαιο προκειμένου να απαλλαγεί από προσαυξήσεις ύψους περίπου 20 εκατ. ευρώ.  

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρεται στο άρθρο 3 του νομοσχεδίου, στη ρύθμιση δύναται να υπαχθούν και οι εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις, κατηγορία στην οποία εμπίπτουν και χρέη του ΠΑΟΚ.

Συγκεκριμένα, το άρθρο αναφέρει ότι «στη ρύθμιση του άρθρου  δύνανται, επίσης, να υπαχθούν, μετά από επιλογή του οφειλέτη, και ληξιπρόθεσμες έως και την 1ηΜαρτίου 2015 οφειλές, που έχουν καταχωρισθεί στα βιβλία εισπρακτέων εσόδων της Φορολογικής  Διοίκησης μέχρι την ημερομηνία αίτησης για υπαγωγή σε ρύθμιση, και οι οποίες κατά την ημερομηνία της αίτησης:
α) τελούν σε αναστολή, διοικητική ή δικαστική ή εκ του νόμου ή β) έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση ή διευκόλυνση τμηματικής καταβολής, η
οποία είναι σε ισχύ».

Ωστόσο, ερωτηματικά δημιουργεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους, άρα και στον ΠΑΟΚ, το άρθρο 17 του νομοσχεδίου, το οποίο ορίζει πως «με απόφαση του ΥΠΟΙΚ ρυθμίζονται ειδικότερα θέματα και λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων και να προβλέπονται εξαιρέσεις από την υπαγωγή σε αυτές». Με το συγκεκριμένο άρθρο ανοίγει, δηλαδή παράθυρο για αλλαγές στη ρύθμιση, κάτι που δείχνει πως πιθανώς δεν έχει πάρει ακόμη το τελικό «ok» από τους θεσμούς.

Συνεπώς, στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ καλώς κάνουν και είναι συγκρατημένοι, αναμένοντας το νομοσχέδιο της δημόσιας διαβούλευσης να γίνει και νόμος του κράτους, καθώς μέχρι σήμερα έχουν χορτάσει από τα ήξεις αφήξεις. Διότι, αν, για παράδειγμα, αποφασιστεί, με απόφαση του υπουργού(και κατ' εντολή των θεσμών) να εξαιρεθούν οφειλές πάνω από συγκεκριμένο όριο, τότε τα χρέη του Δικεφάλου θα μείνουν μάλλον εκτός...

ZENITH