Skip to main content

Συγκροτήθηκε η επιτροπή λογιστικού ελέγχου του χρέους

Τις εργασίες της άρχισε σήμερα η επιτροπή για τον λογιστικό έλεγχο του χρέους. Στο ίδιο έδρανο ο ΠτΔ και ο πρωθυπουργός, ο οποίος αποχώρησε χωρίς να ανέβει στο βήμα. Απουσίασαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι.
Υπό την προεδρία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, αλλά και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, άρχισε σήμερα η διαδικασία συγκρότησης της Επιτροπής του Κοινοβουλίου που θα διερευνήσει το θέμα του δημόσιου χρέους.
 
Στην τοποθέτησή του, ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι οι θέσεις που υποστηρίζει αυτή η επιτροπή είναι συμβατές με τις αρχές και τις αξίες της ευρωζώνης. «Πράττουμε ό,τι μας αναλογεί με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο και τους κανόνες της ΕΕ», συμπλήρωσε.
 
Οι εργασίες της συγκεκριμένης επιτροπής, τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν θα συμβάλλουν μόνο στο να διαπιστωθεί στο τι έγινε, αλλά και στο πώς πρέπει να πορευθούν οι λαοί της Ευρώπης, χωρίς να έχουν το χρέος ως βαρίδι στις αναπτυξιακές τους ενέργειες, ενώ συνεχάρη την Ζωή Κωνσταντοπούλου για τη συγκρότηση της επιτροπής.
 
Νωρίτερα, η Πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Παυλοπουλος και ο Αλέξης Τσίπρας, κάθισαν στο ίδιο έδρανο, ενώ στο διπλανό βρισκόταν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος. Μετά από την τοποθέτηση του προέδρου της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός αποχώρησε, χωρίς να ανέβει στο βήμα, ενώ δεν υπήρχαν εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του Ποταμιού.
 
Σε δική του παρέμβαση, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, διαπίστωσε πως από την εκδήλωση απουσιάζουν τα κόμματα της προηγούμενης συγκυβέρνησης και εξέφρασε την πεποίθησή του πως υπήρξε δόλος κατά την εκτίναξη του ελλείμματος την διετία 2009-2101, με ενδεχόμενα κέρδη για μέλη της κυβέρνησης Παπανδρέου. «Το πρώην μέλος της ΕΛΣΤΑΤ, η Ζωή Γεωργαντά, ανακάλυψε πως στον προϋπολογισμό του 2009 έχει φουσκωθεί το χρέος κατά 3,4 δισ. ευρώ μόνον μέσω του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς λογίσανε στο χρέος, εξοπλιστικά συστήματα χωρίς αυτά να έχουν παραληφθεί», ανέφερε ο υπουργός.

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, άφησε εκ νέου αιχμές για τον Γιώργο Παπανδρέου, παρατηρώντας πως ο πρώην πρωθυπουργός είχε δηλώσει το 2009 πως η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει το χρέος χωρίς ξένη βοήθεια, την ίδια ώρα που είχε προχωρήσει σε συμφωνίες με τον επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν και κρατικές τράπεζες κερδοσκοπούσαν πωλώντας cds σχετιζόμενα με την ελληνική οικονομία. «Η Δικαιοσύνη τέσσερα χρόνια κάνει έρευνα για τα cds και η ΤτΕ αρνείται να δώσει τα στοιχεία στη Δικαιοσύνη», παρατήρησε ο κ. Καμμένος.
 
Ο υπουργός Επικρατείας για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης, τόνισε από την πλευρά του πως «δεν μπορεί να υπάρξει η παραμικρή αμφιβολία για το ότι μία απ' τις βασικότερες αιτίες που η χώρα περιήλθε στη γνωστή κατάσταση, είναι η διαφθορά που εμφανίστηκε ως ενδημικό φαινόμενο σε όλες τις δημόσιες συμβάσεις».

Υπενθυμίζοντας πως για κάθε πράξη διαφθοράς υπάρχει εκείνος που πληρώνεται αλλά και εκείνος που πληρώνει, ο κ. Νικολούδης τόνισε πως είναι πλήρως καταγεγραμμένο πως στις μεγάλες συμβάσεις αγοράς οπλικών συστημάτων, ο μέσος όρος παράνομης προμήθειας ανερχόταν στο 4% με ζημία πολλών δισεκατομμυρίων για το ελληνικό Δημόσιο, ενώ το ποσοστό για τις συμβάσεις αγοράς ιατροφαρμακευτικού υλικού (ομολογουμένως πολύ καλής ποιότητας) έφτανε το 23%.

«Το συντριπτικό ποσοστό των συμβάσεων αυτών ήταν με εταιρείες από το εξωτερικό, υπογράμμισε», ο κ. Νικολούδης. Διαφθορά βεβαίως σημειώνεται και στις συμβάσεις του Δημοσίου με εταιρείες εντός της Ελλάδος, με ποσοστά παράνομης προμήθειας που φθάνουν το 2,5%.

«Οι οικονομικές συνέπειες απ' τις παραπάνω έκνομες δραστηριότητες, θα πρέπει να βαρύνουν και αυτούς στους οποίους ήλθαν τα παράνομα χρήματα, αλλά και αυτούς απ' τους οποίους τα παράνομα χρήματα προήλθαν», παρατήρησε ο υπουργός.

Παρέμβαση έκανε και ο Βέλγος πανεπιστημιακός και εμπειρογνώμονας σε θέματα ελέγχου του επαχθούς χρέους, Ερίκ Τουσέν, ο οποίος σημείωσε πως ο έλεγχος του επαχθούς και παράνομου χρέους αποτελεί ευρωπαϊκή Οδηγία από το 2013.

Σημειώνεται ότι από την εκδήλωση απουσιάζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
 
 

ZENITH