Skip to main content

Σύγκρουση «γιγάντων» γύρω από το ευρώ

Στο ερώτημα ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρωζώνης απαντάνε τρεις ισχυροί άνδρες του ευρώ, με τις προβλέψεις που υπερισχύουν να είναι κυρίως δυσοίωνες.
Ποια θα είναι η επόμενη μέρα της Ευρωζώνης; Αν πιστέψει κανείς στη θεωρία του γνωστού οικονομολόγου Ρουμπινί, κάτι παραπάνω από δυσοίωνη.

Ο άνθρωπος που είχε προβλέψει την τρέχουσα οικονομική κρίση (όταν όλοι οι υπόλοιποι έβλεπαν νέα πεδία δράσης λαμπρά) εκτιμά ότι η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας θα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολη, ενώ κατά το μάλλον ή ήτον κάτι ανάλογο θα συμβεί και με την περίπτωση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Την ίδια ώρα, ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές hedge funds διεθνώς (Ρότζερς), υποστηρίζει ότι το ευρώ είναι πλέον ένα «πολιτικό νόμισμα» και οι Ευρωπαίοι το μόνο που κάνουν είναι να προσπαθούν να καλύψουν ένα τεράστιο πρόβλημα, χωρίς να έχουν τις απαραίτητες δυνάμεις.

Μόνη πηγή αισιοδοξίας ο πρόεδρος της ΕΚΤ (Τρισέ), που παραμένει θετικός για την επόμενη μέρα του ευρώ, διαψεύδοντας τις φήμες για «κόψιμο» νομίσματος. Μένει να αποδειχθεί στην πράξη ποια πλευρά θα επιβεβαιωθεί στην πράξη.

ZENITH