Skip to main content

Σύγκρουση Τσίπρα και Ντράγκι στη μίνι σύνοδο

Το παρασκήνιο πίσω από τη μίνι σύνοδο για το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες, αποκαλύπτουν οι Financial Times, περιγράφοντας τη διαφωνία μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Μ. Ντράγκι και την παρέμβαση Μέρκελ.

Το παρασκήνιο πίσω από τη μίνι σύνοδο για το ελληνικό ζήτημα στις Βρυξέλλες, αποκαλύπτουν οι Financial Times, περιγράφοντας τη διαφωνία μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Μ. Ντράγκι και την παρέμβαση Μέρκελ

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την κατηγορία του ότι η ΕΚΤ «στραγγαλίζει» την ελληνική οικονομία με το να μην επιτρέπει την αύξηση του ορίου του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω έκδοσης έντοκων γραμματίων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι Financial Times, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αντέτεινε ότι η ΕΚΤ έχει παράσχει ήδη περισσότερα από 100 δισ. ευρώ σε έκτακτα δάνεια προς τις ελληνικές τράπεζες, αλλά οι ευρωπαϊκοί κανόνες απαγορεύουν αυτά τα δάνεια να χρησιμοποιηθούν για την αγορά επιπλέον έντοκων γραμματίων.

Ο κ. Τσίπρας επίσης επιχείρησε να κερδίσει μία δέσμευση από τους ηγέτες της ΕΕ ότι θα επιτρέψουν μία ταχεία εκταμίευση μέρους του υπολοίπου των 7,2 δις. ευρώ – τα 1,8 δις. ευρώ σε κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων που αγοράστηκαν από την ΕΚΤ το 2010 - εάν υλοποιηθεί ένα μέρος απαραίτητων μεταρρυθμίσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ αντιτάχθηκε στην ιδέα.

ZENITH