Skip to main content

Σύγχυση για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών

Δύο διαδοχικά non paper του Μεγάρου Μαξίμου προκαλούν σύγχυση σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θα πληρώσει ή όχι τη δόση στο ΔΝΤ στις 9 Απριλίου.

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με το εάν η κυβέρνηση θα πληρώσει κανονικά τη δόση ύψους 448 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ, στις 9 Απριλίου, ή εάν θα προχωρήσει σε στάση πληρωμών, εφόσον δεν εκταμιευθεί μέρος των δόσεων του τρέχοντος προγράμματος.

Συγκεκριμένα, non paper της κυβέρνησης, όπου κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου εξαπολύουν επίθεση σε ΜΜΕ σχετικά με τα δημοσιεύματα για την εξελίξει διαπραγμάτευση, έγραφε: «το να γράφει επωνύμως δημοσιογράφος σε twitter ότι υπάρχει πληροφορία ότι το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας θα ανακοινώσει στάση πληρωμών και στη συνέχεια να ισχυρίζεται ότι μια πληροφορίας είναι, δεν δεσμεύεται από κάτι και μπορεί να πέσει έξω δεν είναι και τόσο δεοντολογικό. Ούτε, βέβαια, ευσταθεί αυτό που υποστηρίζει ότι τα social media είναι κάτι άλλο. Η πρόκληση ανησυχίας δεν είναι κάτι άλλο, ενώ  υποστηρίζει ότι ο δημοσιογράφος μπορεί να πέφτει και έξω. Ας το παραδεχτεί. Έστω και μετά την ομιλία Τσίπρα… ».

Ωστόσο, λίγη ώρα μετά, σε ορθή επανάληψη, η συγκεκριμένη αναφορά έχει διαγραφεί, προκαλώντας ερωτήματα σχετικά με το εάν θα υπάρχει σχετική ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό, κατά την ομιλία του απόψε στη Βουλή.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαίωνε πως η Ελλάδα θα πληρώσει τις υποχρεώσεις της στο ΔΝΤ.

Αξίζει να σημειωθεί βέβαια, πως το Μέγαρο Μαξίμου, με διαρροές τις προηγούμενες ημέρες, είχε διαμηνύσει πως δεν θα πληρωθεί η δόση εάν δεν ξεκλειδώσει μέρος των δόσεων του ελληνικού προγράμματος, κάτι που για να γίνει απαιτεί έγκριση από το Eurogroup στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που έχει σταλεί στους θεσμούς.

ZENITH