Skip to main content

«Συμβιβαστείτε», η προτροπή του Bloomberg σε Ελλάδα και Γερμανία

Έκκληση για αμοιβαία προσπάθεια ούτως ώστε να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα της Ελλάδας, απευθύνει το πρακτορείο Bloomberg μέσω της στήλης Bloomberg View, επικρίνοντας το μήνυμα Σόιμπλε.

Έκκληση για αμοιβαία προσπάθεια ούτως ώστε να υπάρξει συμβιβασμός στο θέμα της Ελλάδας, απευθύνει το πρακτορείο Bloomberg μέσω της στήλης Bloomberg View, τονίζοντας πως η γερμανική θέση για μία «παράδοση άνευ όρων» σε ένα πρόγραμμα διάσωσης που έχει αποτύχει, δεν βοηθά σε μια υπόθεση από την οποία διακυβεύεται το μέλλον της ζώνης του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Η στήλη στέκεται στη σημασία της προθυμίας των δύο πλευρών να υπάρξει μια συμφωνία, επισημαίνοντας πως μέχρι στιγμή δεν διαφαίνεται μια τέτοια διάθεση με την Ελλάδα και την ΕΕ να αναφέρονται στο ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από το ευρώ ως μια επιλογή που είναι πρόθυμοι να εξετάσουν. «Αυτό είναι ένα ριψοκίνδυνο μήνυμα προς τους επενδυτές», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ο νέος υπουργός οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης έχει ήδη μετριάσει τη στάση του, λέγοντας ότι η Αθήνα δεν επιθυμεί άμεση διαγραφή χρέους, αλλά αναδιάρθρωση, ενώ σημειώνει, παράλληλα, ότι πολλές από τις μεταρρυθμίσεις στο τρέχον πρόγραμμα θα παραμείνουν.

«Οι προτάσεις αυτές δεν είναι τόσο κακές. Στην πραγματικότητα, έχουν λογική. Πλέον αναγνωρίζεται από πολλούς ότι το υφιστάμενο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας  έχει αποτύχει: Επέβαλε υπερβολική λιτότητα, έπληξε την οικονομία και ως εκ τούτου, απέτυχε να θέσει υπό έλεγχο το δείκτη χρέους προς το ΑΕΠ. Είτε έχει δίκιο είτε άδικο, η μετριασμένη θέση της Αθήνας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τουλάχιστον σαν βάση για διαπραγματεύσεις», αναφέρει η στήλη.

Στο σημείο εκείνο τονίζεται πως κάποιες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδίως η Γερμανία, αρνούνται να διαπραγματευτούν, εστιάζοντας στη ρήση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «εάν η Ελλάδα δεν θέλει την τελευταία δόση του προγράμματος διάσωσης, όλα έχουν τελειώσει». Επ' αυτού, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται:

«Στην ουσία ο Σόιμπλε λέει στην Αθήνα ότι τίποτα δεν αρκεί εκτός από μια παράδοση άνευ όρων. Τι πρέπει να συμπεράνουν από αυτό οι Έλληνες ψηφοφόροι; Εάν η Ελλάδα αρνηθεί τη γερμανική πρόταση του εθνικού εξευτελισμού και οι υπόλοιπες κυβερνήσεις ακολουθήσουν την απειλή του Σόιμπλε, η Ελλάδα δεν θα έχει επιλογή παρά τη χρεοκοπία και, κατά πάσα πιθανότητα, την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων ως πρελούδιο μιας εξόδου από το ευρωσύστημα. Οι ευρωπαίοι εταίροι θα βρεθούν σε χειρότερη θέση από ότι σε περίπτωση μιας συμφωνίας και σε πολύ χειρότερη θέση, εάν δεν περιοριστούν οι παράπλευρες απώλειες από ένα Grexit», επισημαίνει το άρθρο.

Τέλος, το άρθρο αναγνωρίζει πως η Αθήνα έχει κάνει υποχωρήσεις και πως η Ευρώπη πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτές. «Εάν αρνηθεί να το κάνει και ως αποτέλεσμα, καταρρεύσει το ευρωσύστημα, θα πρέπει να εξηγήσει τη στάση της», αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.

 

ZENITH