Skip to main content

Σύμβουλος Βαρουφάκη: Απαξιωτικοί προς την Ελλάδα οι εκπρόσωποι των θεσμών

Τι είπε η σύμβουλος του Γιάννη Βαρουφάκη για το πρωτογενές πλεόνασμα και τις πρόωρες συντάξεις - Κατηγόρησε τους εκπροσώπους των θεσμών για απαξιωτική στάση απέναντι στην Ελλάδα.

Μικρότερο του αρχικά υπολογισθέντος είναι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014, δήλωσε η σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών, Έλενα Παναρίτη, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση του Ινστιτούτου Διπλωματίας και Διεθνών Σχέσεων του Deree.

Όπως είπε η κα Παναρίτη, η οποία μετείχε στις διαπραγματεύσεις του Brussels Group χθες, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι το πλεόνασμα δεν είναι 1,5% του ΑΕΠ όπως ήταν ο στόχος για το προηγούμενο έτος αλλά περιορίστηκε σημαντικά κατά 2 δισ. ευρώ περίπου στο 0,6% του ΑΕΠ.

Η ίδια, που έχει διατελέσει σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο περικοπής των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που προωθούνται. «Είναι ντροπή να βγαίνουν συνταξιούχοι στα 45 και στα 46, υπάρχουν ακόμη και σήμερα συνταξιούχοι στα 45, αυτό πρέπει να σταματήσει», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στο κλίμα των διαπραγματεύσεων, είπε ότι τής έχει κάνει ιδιαίτερη εντύπωση η απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών την ελληνική πλευρά. «Αυτό οφείλεται στο ότι από τότε που ξεκίνησε αυτή η ιστορία, το 2010, μας είχαν πιάσει λίγο αδιάβαστους και ποτέ δεν άλλαξε η συμπεριφορά τους έκτοτε», είπε

Όπως σημείωσε, τα μέλη του ΔΝΤ είναι στρατικοποιημένα και ιδιαίτερα σκληρά στις διαπραγματεύσεις, οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ είναι απλοί τραπεζικοί υπάλληλοι και τεχνοκράτες που έχουν στο νου τους μόνο τα νούμερα, ενώ τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχουν γαντζωθεί στο πρόγραμμα. «Πρόκειται για ένα συνονθύλευμα γραφειοκρατών (σσ οι εκπρόσωποι της Κομισιόν), που βγάζουν τους προϋπολογισμούς του έτους», σημείωσε.

Είπε ακόμη πως η αλλαγή που έχει συντελεστεί στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης είναι ότι μετατράπηκε το e-mail Χαρδούβελη σε υποχρέωση για μεταρρυθμίσεις και όχι σε υποχρέωση για δημοσιονομικά αποτελέσματα.

 

ZENITH