Skip to main content

Συμφωνία έως 15 Μαΐου ή υποβάθμιση, λέει ο Fitch

Ο οίκος αξιολόγησης, που βαθμολογεί την Ελλάδα με «Β», εκτιμά ότι ο συστημικός κίνδυνος από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι μικρότερος από ότι το 2012.

Με υποβάθμιση της Ελλάδας προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σε περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση δεν καταλήξει σε συμφωνία με τους εταίρους έως τις 15 Μαΐου.

«Αν ως την επόμενη αξιολόγηση μας στις 15 Μαίου δεν υπάρχει πρόοδος στις συζητήσεις αυτές ή φανεί ότι καταρρέουν, φυσικά αυτό μπορεί να πυροδοτήσει μια υποβάθμιση» δήλωσε ο επικεφαλής αξιολόγησης του οίκου για τα κράτη της δυτικής Ευρώπης, Ντάγκλας Ρένγουϊκ. «Στον αντίποδα, αν καταλήξουμε σε συμφωνία με περισσότερη χρηματοδότηση και στήριξη, τότε αυτό μπορεί να είναι μια ένδειξη για επιβεβαίωση της αξιολόγησης», πρόσθεσε.

Αρνητικές επιπτώσεις θα υπάρξουν και στις αξιολογήσεις των τραπεζών, καθώς, όπως τονίστηκε σε τηλεδιάσκεψη του οίκου, η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνει τους κινδύνους ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας, ο οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι συνδέεται με το ενδεχόμενο ενός Grexit. Εκτιμά ότι ο συστημικός κίνδυνος από μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι μικρότερος από ότι το 2012.

Σε περίπτωση που υπάρξει συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, ο οίκος αξιολόγησης δεν προβλέπει ότι θα περιλαμβάνει «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας του χρέους, αλλά μια επιμήκυνση των ωριμάνσεων και μείωση των επιτοκίων.

Σημειώνεται πως ο Fitch αξιολογεί την Eλλάδα με «Β» και στις 16 Ιανουαρίου αναθεώρησε το outlook σε αρνητικό από σταθερό.



 

ZENITH