Skip to main content

Συμφωνία για απευθείας διάλογο Ισραήλ-Παλαιστινίων

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, χωρίς προϋποθέσεις, συμφώνησαν να καθίσουν και πάλι, μετά από περίπου δύο χρόνια, το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, μετά από περίπου δύο χρόνια, συμφώνησαν να καθίσουν και πάλι το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή, μετά την την πρόταση του Κουαρτέτου για τη Μέση Ανατολή.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθούν τα δυσεπίλυτα μέχρι σήμερα ζητήματα
των συνόρων του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους και της επιστροφή των Παλαιστίνιων προσφύγων.

Σύμφωνα με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, οι δυο πλευτές θα προσέλθουν χωρίς προϋποθέσεις στο διάλογο που αρχίζει την Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου.

Στην έναρξη των διαπραγματεύσεων θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ο προέδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Έχουν προσκληθεί επίσης ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ και ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα.

Η Αμερικανή υπουργός εξέφρασε μάλιστα την αισιοδοξία για επίτευξη συνολικής λύσης μέσα σε ένα χρόνο. Σε ανακοίνωσή του το Κουαρτέτο (μετέχουν οι ΗΠΑ, η Ρωσία, η ΕΕ και ο ΟΗΕ) ζητά από τις δύο πλευρές να προσέλθουν με ηρεμία και να απόσχουν από «προκλητικές ενέργειες και εμπρηστικές δηλώσεις».

ZENITH