Skip to main content

Συμφωνία για περιορισμό των μπόνους από G20

Οι ηγέτες του G20 ζητούν τον περιορισμό των μπόνους σε ένα ποσοστό επί των καθαρών κερδών των τραπεζικών ιδρυμάτων, όταν απειλείται το υγιές επίπεδο κεφαλαιοποίησης.
Σε συμφωνία για τον περιορισμό των μπόνους προς τα στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα κατέληξαν οι ηγέτες των 20 ισχυρότερων βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών του κόσμου στη σύνοδο του Πίτσμπουργκ, σύμφωνα με το σχέδιο απόφασης .

Την ίδια ώρα η γαλλική αντιπροσωπεία, στο πλαίσιο του G-20 υποστηρίζει ότι οι επικείμενες μεταρρυθμίσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο θα είναι προς όφελος των αναδυόμενων οικονομιών και αυτοί που θα πρέπει να "κάνουν θυσίες" είναι οι Ευρωπαίοι. Οι ηγέτες των μελών της G20 συμφώνησαν να μεταβληθεί κατά 5% η ισχύς της ψήφου που διαθέτουν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο οι αναπτυγμένες χώρες, ώστε να ωφεληθούν τα κράτη που υποεκπροσωπούνται στον οργανισμό.

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα κάνουν θυσίες γιατί υποεκπροσωπούνται" στο ΔΝΤ, ενώ οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να κάνουν", τόνισε η ίδια πηγή, αναφερόμενη συγκεκριμένα στο Βέλγιο, την Ολλανδία, την Βρετανία και την Γαλλία.
Σύμφωνα με τη γαλλική αντιπροσωπεία, και άλλες χώρες θα βρεθούν σε δύσκολη θέση, όπως η Ρωσία, το Ιράν, η Αργεντινή και η Σαουδική Αραβία. "Αντίθετα από την μεταρρύθμιση αυτή θα κερδίσουν χώρες όπως η Κίνα, η Κορέα και η Τουρκία", επισήμαναν οι γάλλοι αξιωματούχοι. Η μεταρρύθμιση στο ΔΝΤ θα ισχύσει από το 2011, σύμφωνα με τους ίδιους.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος της γαλλικής αντιπροσωπείας δήλωσε ότι η ομάδα των 20 ισχυρότερων βιομηχανικών και αναδυόμενων χωρών αναμένεται να συναντηθεί δύο φορές το 2010-στον Καναδά και τη Νότια Κορέα."Το 2010 θα συζητήσουμε τη νέα αρχιτεκτονική του G20-ποιές χώρες θα πρέπει να γίνουν μέλη και με ποιά συχνότητα θα γίνονται οι συναντήσεις .Το 2011 θα είναι το έτος εφαρμογής του νέου καθεστώτος " τόνισε η ίδια πηγη, προσθέτοντας ότι το 2010 θα οργανωθούν δύο σύνοδοι του G20-μία στον Καναδά την άνοιξη και μία στη Νότια Κορέα. Η σύνοδος του G8 θα πραγματοποιηθει στις 25 εως 27 Ιουνίου στο Χάντσβιλ του Καναδά.

 Ολα δείχνουν όμως ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν στο Πίτσμπουργκ θα καταστήσουν την Ομάδα των είκοσι πλέον ανεπτυγμένων και των ταχύτερα αναπτυσσόμενων οικονομιών του κόσμου (G20 το πιο βασικό οικονομικό φόρουμ στον κόσμο. Τουλάχιστον αυτό ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι ηγέτες της G20, που συναντώνται στο Πίτσμπουργκ συμφώνησαν να γίνει η ομάδα "το βασικό φόρουμ για την διεθνή οικονομική συνεργασία", επισημαίνεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η αμερικανική προεδρία δεν διευκρινίζει ποιά θα είναι η τύχη της G8, αλλά ανώτατος αξιωματούχος χώρας μέλους της G20 διαβεβαίωσε ότι η απόφαση αυτή δεν σημαίνει το "θάνατο" της ομάδας των οκτώ πλουσιότερων χωρών του πλανήτη. Η G20 δημιουργήθηκε το 1999 και στην αρχή σε αυτήν συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των είκοσι σημαντικότερων οικονομιών του κόσμου.Η απόφαση αυτή σχετικά με την G20 θα διασφαλίσει, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, την παρουσία "χωρών αναγκαίων για την οικοδόμηση μιας ισχυρής και ισορροπημένης παγκόσμιας οικονομίας, για την μεταρρύθμιση του οικονομικού συστήματος και για την βελτίωση της ζωής των φτωχότερων".

ZENITH