Skip to main content

Συμφωνία για Συλλογική Σύμβαση και Διαιτησία βλέπει σύντομα η ΕΣΕΕ

Ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού, του ιδιωτικού τομέα, στους υπόλοιπους 12 μήνες του έτους «βλέπει» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ενώ εκτιμά πως σε περίπτωση υπογραφής σ
Ενσωμάτωση του 13ου και 14ου μισθού, του ιδιωτικού τομέα, στους υπόλοιπους 12 μήνες του έτους «βλέπει» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, ενώ εκτιμά πως σε περίπτωση υπογραφής συμφωνίας για την παροχή αυξήσεων 1% στους εργαζόμενους, δεν θα καταστρατηγείται το μνημόνιο.

Παράλληλα, ο κ. Βασίλης Κορκίδης υπερασπίζεται τη στάση που τηρεί ο ΣΕΒ στο θέμα της διαιτησίας, θεωρεί ότι η τελευταία αύξηση του ΦΠΑ θα επιβαρύνει τον οικογενειακό προϋπολογισμό με τουλάχιστον 60 ευρώ μηνιαίως και διατυπώνει φόβους ότι ο πληθωρισμός ενδέχεται να ξεπεράσει το 6% στο τέλος του μήνα.

Όσον αφορά ειδικότερα στο μέλλον του 13ου και του 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κορκίδης διατύπωσε την άποψη ότι «θα πάμε σε ενσωμάτωση», αλλά έσπευσε να διευκρινίσει πως ό,τι γίνει με το θέμα αυτό θα πρέπει να ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2011, διότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν κάποιες νομικές και τεχνικές δυσκολίες που δεν το επιτρέπουν.

Ο επικεφαλής του εγχώριου εμπορικού κόσμου υπεραμύνθηκε της πρότασης αυτής, τονίζοντας ότι και τα ασφαλιστικά ταμεία θα ωφεληθούν, καθώς θα εισπράττουν τις εισφορές νωρίτερα. «Όφελος θα υπάρξει και στους εργαζόμενους, οι οποίοι θα έχουν αυξημένο εισόδημα 1,38% ετησίως, ή 16,36% το μήνα», ανέφερε ο ίδιος και εξήγησε πως μπορεί να λείψει από την αγορά το δώρο των Χριστουγέννων, αλλά όπως συμπλήρωσε «με δώρο ή όχι θα πρέπει να ανταποκριθούμε στις κοινωνικές και οικογενειακές μας υποχρεώσεις». Πρόσθεσε μάλιστα πως στην αγορά, αυτή την περίοδο, έτσι κι αλλιώς «δεν κουνιέται φύλλο» και ότι υπό αυτό το πρίσμα η ΕΣΕΕ σκέφθηκε να πάει σε πιο δραστικά μέτρα (υπονοώντας την ενσωμάτωση) από τις κλασικές λύσεις που έχουν δοκιμαστεί στο παρελθόν.

Για το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά συμφωνία μεταξύ εργοδοτικών οργανώσεων και συνδικαλιστών για την παροχή αυξήσεων 1%, αλλά αυτές να σκοντάψουν στις αξιώσεις της Τρόικα, ο κ. Κορκίδης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό της ΔΕΘ, εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα. «Το παράρτημα του νόμου, του 3845, που εμπεριέχει το μνημόνιο, λέει ότι το πάγωμα των μισθών για 3 έτη αφορά τις κατώτερες αμοιβές. Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στα εμπορικά καταστήματα δεν αμείβονται με τους κατώτερους μισθούς, αλλά με 23% υψηλότερους μισθούς από τον κατώτερο. Τώρα αν το 23% γίνει 24% δεν χαλάει ο κόσμος», εξήγησε ο κ. Κορκίδης και πρόσθεσε: «Ερμηνεύουμε το μνημόνιο κατά γράμμα και θέλουμε να πιστεύουμε ότι και η κυβέρνηση θα στηρίξει το αίτημά μας αυτό και η Τρόικα θα το δεχθεί. Νομίζω ότι ανήκουμε στην Ε. Ε. και κάπου πρέπει να το υπενθυμίζουμε αυτό στην Τρόικα».

Ως προς το ΣΕΒ, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ ζήτησε «να μην τον αδικούμε», διότι προσπαθεί να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων. Εξήγησε, δε, πως ο ΣΕΒ είναι που ουσιαστικά θίγεται από τη διαιτησία και όχι οι μικρές επιχειρήσεις κι εκτίμησε πως χρησιμοποιεί ως διαπραγματευτικό χαρτί τη σκληρή του στάση στο θέμα της παροχής αυξήσεων προς τους εργαζόμενους.

«Νομίζω ότι θα υπάρξει συμφωνία πολύ σύντομα και για τη διαιτησία, αλλά και για την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας», προέβλεψε ο κ. Κορκίδης, επισημαίνοντας ότι «δεν πρέπει να πηγαίνουμε στη διαιτησία για ψύλλου πήδημα ή να τη χρησιμοποιούμε ως απειλή του εργαζόμενου προς τον εργοδότη».

Σε σχέση με την κίνηση στα εμπορικά καταστήματα, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ έκανε λόγο για «καταναλωτική αποχή» και παρατήρησε πως δεν κινείται τίποτε, μέσα ή έξω από τα μαγαζιά, με αποτέλεσμα «να έχουμε μείωση 14% του τζίρου και 18% όγκου πωλήσεων. Και αυτές είναι οι στατιστικές μειώσεις, γιατί οι πραγματικές είναι πολύ υψηλότερες». Την κατάσταση έχουν επιβαρύνει δραματικά οι μειώσεις μισθών και οι φορολογικές επιβαρύνσεις με τελευταία την αύξηση του ΦΠΑ από την 1η Ιουλίου.

«Από τα 3 δισ. ευρώ, που θα επιβαρυνθεί το εμπόριο, από την αύξηση του ΦΠΑ, μπορούμε να απορροφήσουμε μόνο το 1 δισ. ευρώ. Τα άλλα 2 δισ. ευρώ είναι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, τρόφιμα, είναι καύσιμα κι άλλα πολλά για τα οποία δεν μπορούμε εμείς να βοηθήσουμε», ανέφερε ο κ. Κορκίδης και αφού σημείωσε ότι υπάρχουν κλάδοι στους οποίους επιβάλλεται πρώτη φορά ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να υπολογιστεί η επίπτωσή του, εκτίμησε πως «με ελαστικούς υπολογισμούς, η επιβάρυνση για κάθε οικογένεια, από την αύξηση του ΦΠΑ, θα είναι περίπου 60 ευρώ το μήνα». Αναφορικά με την έξαρση του πληθωρισμού, τέλος, ο κ. Κορκίδης εξέφρασε φόβους ότι μπορεί να ξεπεράσει το φράγμα του 6% στο κλείσιμο του Ιουλίου κι εναπόθεσε τις ελπίδες του ότι αυτό ίσως συγκρατηθεί από την έναρξη των εκπτώσεων στα μέσα του μήνα.

ZENITH