Skip to main content

Συμφωνία «μαμούθ» Κίνας- Ταϊβάν

Μια εμπορική συμφωνία, η οποία θα αυξήσει τις διμερείς ανταλλαγές σε τουλάχιστον 100 δισ. δολ., αναμένεται να υπογράψουν η Κίνα και η Ταϊβάν.
Μια εμπορική συμφωνία ορόσημο η οποία θα αυξήσει τις διμερείς ανταλλαγές σε τουλάχιστον 100 δισ. δολ., αναμένεται να υπογράψουν η Κίνα και η Ταϊβάν, μετά τις επιτυχείς συνομιλίες που ολοκληρώθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν στο Πεκίνο. Οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, οι οποίες μέχρι τώρα είχαν εχθρικές σχέσεις και έφτασαν πολλές φορές στα πρόθυρα πολέμου, κατέληξαν σε διευκρινίσεις για τα πιο πολύπλοκα σημεία της συμφωνίας --πλαίσιο για την οικονομική συνεργασία (ΕCFA), ανοίγοντας το δρόμο για την υπογραφή της μέσα στο μήνα, δήλωσαν κυβερνητικά στελέχη σε τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το χρηματιστήριο της Ταϊβάν και οι αγορές συναλλάγματος κατέγραψαν άνοδο με τη μετάδοση της είδησης για την επιτυχία της διαπραγμάτευσης ύστερα από πολλές εβδομάδες, καθώς η μεγαλύτερη εμπορική συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών είχε κολλήσει σε διαφωνίες για το πόσο μακριά μπορούσε να προχωρήσει το Πεκίνο όσον αφορά στην περικοπή των εμπορικών δασμών.

H ένταση είχε αυξηθεί όταν το Πεκίνο είπε ότι η συμφωνία δεν ήταν εισιτήριο για την Ταϊβάν για να υπογράψει συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου με άλλες σημαντικές χώρες, τις οποίες η ηγεσία του νησιού βλέπει ως κλειδί για την μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της οικονομίας των 390 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εξαρτάται από τις εξαγωγές.

Το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Ταϊβάν μετάδωσε ότι το EFCA πρέπει «να θεωρείται ως επιτευχθείσα συμφωνία».

Με τη συμφωνία, θα περικοπούν οι δασμοί σε 500 εξαγωγικά είδη προς την Κίνα και σε 200 που ακολουθούν την αντίστροφη πορεία, γεγονός που σημαίνει ότι το Πεκίνο υποχώρησε για να καθησυχάσει τις ανησυχίες της Ταϊβάν ότι θα υπάρξει πλημμυρίδα φτηνών τροφίμων από την πολύ μεγαλύτερη οικονομία της Κίνας.

Ανάμεσα στα πρώτα προϊόντα της Ταϊβάν που θα ωφεληθούν θα είναι τα πετροχημικά, οι μηχανικοί εξοπλισμοί, ανταλλακτικά αυτοκινήτων και τα κλωστοϋφαντουργικά και οι περικοπές θα καλύψουν περίπου το 15% των εξαγωγών της Ταϊβάν στην Κίνα.

Η Κίνα δείχνει να χρησιμοποιεί τη συμφωνία για να βοηθήσει την οικονομία της Ταϊβάν στο πλαίσιο μιας «επίθεσης γοητείας» που θα προωθήσει τον μακροπρόθεσμο στόχο της πολιτικής ενοποίησης με το αυτοδιοικούμενο νησί.

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι οι συνομιλίες της Κυριακής σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ίσως πέτυχαν να αποτρέψουν ένα χρονοβόρο τελικό γύρο διαπραγματεύσεων πριν από την υπογραφή της συμφωνίας.

«Το αποτέλεσμα ήταν εξαιρετικά ομαλό, υπερβαίνοντας και τις προσδοκίες μας», είπε ο αξιωματούχος.

ZENITH