Skip to main content

Συμφωνία- μαμούθ της Dubai Emirates με την Airbus

Συμβόλαιο- ρεκόρ, ύψους 11 δισ. δολ. υπέγραψε στο Βερολίνο η Dubai Emirates με την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική κοινοπραξία Αirbus για 32 γιγαντιαία και υπερσύγχρονα επιβατικά αεροπλάνα.
Η μεγαλύτερη ίσως αεροπορική εταιρεία σε όλον τον κόσμο, Dubai Emirates, έκανε στο Βερολίνο στο πλαίσιο του «Αεροπορικού σαλονιού» ένα συμβόλαιο-ρεκόρ αξίας 11 δισ. δολαρίων με την ευρωπαϊκή αεροναυπηγική κοινοπραξία Αirbus: παρήγγειλε συγκεκριμένα, 32 γιγαντιαία και υπερσύγχρονα επιβατικά αεροπλάνα της «Αirbus», τα «Α-380», χάρη στα οποία ο «στόλος» της ανωτέρω εταιρείας θα αυξηθεί πολύ και θα φθάσει τα 90 αεροσκάφη.

Αυτή η οπωσδήποτε «θεαματική» παραγγελία «εξέπληξε, όσο και προβλημάτισε» ανταγωνίστριες εταιρείες της Dubai Emirates, σχολίασαν πηγές στο ανωτέρω «Αεροπορικό σαλόνι».

Απέδωσαν, πάντως, την εν λόγω παραγγελία στις τωρινές μεγάλες «πληρότητες», ειδικά στις διηπειρωτικές διαδρομές, της αραβικής εταιρείας (από την Ευρώπη προς την ανατολική Ασία), πολύ μεγαλύτερες συγκριτικά με εκείνες μεγάλων Ευρωπαίων ανταγωνιστών, όπως είναι η «Αir France», ή η «ΒΑ».

Οι ίδιοι σημείωσαν πως η μετοχή της αραβικής εταιρείας, με προσδοκώμενα φέτος «μικτά» κέρδη ύψους 1,15 δισ.δολαρίων, σταθεροποιείται πλέον στα 16 ευρώ, εν ώρα μεγάλων πιέσεων πάνω σε πολύ καλές μετοχές στα περισσότερα από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.

«Φαίνεται ότι ειδικά ο γεωγραφικός ευρύτερος χώρος της Μέσης Ανατολής θα προσδώσει ανάπτυξη μεγάλη στη διεθνή αεροναυπηγική βιομηχανία», υπογράμμισαν εξάλλου οι πηγές.

Η παραγγελία, πρόσθεσαν τέλος οι ίδιες πηγές, βρήκε την κοινοπραξία της «Αirbus» σε μία δύσκολη χρονική φάση, κατά την οποία δυσχεραίνεται να «πλασάρει» στους πελάτες της το στρατιωτικό της επίτευγμα, το πολύ μεγάλο μεταγωγικό αεροπλάνο «Α400Μ», που επίσης επιδείχθηκε στο «Αεροπορικό σαλόνι του Βερολίνου».

Για το αεροπλάνο αυτό, που αναμένεται να πετά σε εμπορική βάση από τη αρχή του 2013, ενδιαφέρονται ζωηρά η Τουρκία, το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία, αλλά και το Λουξεμβούργο.

ZENITH