Skip to main content

Συμφωνία πυρηνικής συνεργασίας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβίβασε χθες στο Κογκρέσο προς έγκριση το σύμφωνο μη στρατιωτικής πυρηνικής συνεργασίας, το οποίο είχε παγώσει έπειτα από τη σύρραξη ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωρ
Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διαβίβασε χθες στο Κογκρέσο προς έγκριση το σύμφωνο μη στρατιωτικής πυρηνικής συνεργασίας, που είχε υπογραφεί τον Μάιο του 2008 με τη Μόσχα, και το οποίο είχε παγώσει έπειτα από τη σύρραξη ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία, το επόμενο καλοκαίρι, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Η συμφωνία, που υπογράφηκε στις 6 Μαΐου από τον προκάτοχο του Ομπάμα Τζορτζ Μπους και τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν, επιτρέπει στις δύο χώρες να αναπτύξουν εμπορικές σχέσεις στον τομέα αυτό, ενώ εκ παραλλήλου θα αντιμετωπίζουν τη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Ωστόσο, το κείμενο αποσύρθηκε από την κυβέρνηση Μπους και ουδέποτε διαβιβάσθηκε προς ψήφιση στη Γερουσία, έπειτα από τον πόλεμο με τη Γεωργία.

«Εγκρίνω την προτεινόμενη συμφωνία και θεωρώ πως η εφαρμογή της θα ενισχύσει την κοινή άμυνα και ασφάλεια και δεν παρουσιάζει απερίσκεπτους κινδύνους», τονίζει στο σημείωμά του ο Ομπάμα προς τους υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας.

ZENITH