Skip to main content

Συμφωνία Τσίπρα-Ντάισελμπλουμ για συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο

Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν ότι η Ελλάδα και οι θεσμικοί της εταίροι θα ξεκινήσουν συνομιλίες «σε τεχνικό επίπεδο» αύριο Παρασκευή, στις Βρυξέλλες. Για θετικό βήμα μιλάει η κυβέρνηση, αρχίζει

Σε συμφωνία για συνεργασία της ελληνικής κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ προχώρησαν ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Νταίσελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πριν την έναρξη της Συνόδου Κορυφής, οι δύο άνδρες συμφώνησαν να ξεκινήσουν την Παρασκευή συνομιλίες του υπουργείου Οικονομικών με  τους θεσμικούς εταίρους της χώρας  «σε τεχνικό επίπεδο».

Στόχος είναι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να αξιολογηθεί το κοινό έδαφος μεταξύ του τρέχοντος προγράμματος χρέους και των σχεδίων της ελληνικής πλευράς.

Όπως μεταδίδει το euronews.it, οι συναντήσεις των τεχνικών κλμακίων θα ξεκινήσουν αύριο στις 9:00 το πρωί στις Βρυξέλλες. Επικεφαλής του ελληνικού τεχνικού κλιμακίου θα είναι ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γ. Χουλιαράκης, που θα κληθεί να προετοιμάσει το έδαφος με τους επιτελείς του Euroworking Group, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στο τακτικό Eurogroup της Δευτέρας. Μεταξύ άλλων θα εξεταστεί αν οι ελληνικές προτάσεις, σε επίπεδο κατεύθυνσης και κόστους, είναι συμβατές με τις γενικές αρχές της Ευρωζώνης.

«Τσίπρας και Ντάισελμπλουμ συμφώνησαν να ζητήσουν από τους θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Διεθνές Νομισματικό Ταμείο) να αρχίζουν συζητήσεις με τις ελληνικές ώστε να επιχειρηθεί να γίνει προπαρασκευαστικό έργο» ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας, είπε ο εκπρόσωπος του Γερούν Ντάισελμπλουμ και πρόσθεσε ότι αυτό που αναζητείται είναι μια «κοινή βάση» ανάμεσα στο τρέχον πρόγραμμα και τις προτάσεις της Αθήνας.

Θετικό βήμα χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του Γ. Ντάισενμπλουμ κυβερνητικοί κύκλοι, τονίζοντας ότι η μετάβαση από το μνημόνιο στο νέο ελληνικό πρόγραμμα είναι πλέον το αντικείμενο των διαβουλεύσεων καθώς και του επόμενου Eurogroup.

«Διακινήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, μέσα και έξω από τη χώρα, σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας σε περίπτωση που η Ελληνική κυβέρνηση δεν υπέγραφε την παράταση και την ολοκλήρωση του μνημονίου καθώς και τη χτεσινοβραδινό κοινό ανακοινωθέν του Εurogroup. Δεν τα υπογράψαμε -καμία καταστροφή δεν επήλθε.
Η Ελλάδα έχει καθαρές θέσεις, τις υπερασπίζεται και πείθει. Δεν εκβιάζει και δεν εκβιάζεται», τόνισαν οι ίδιοι κύκλοι.

Έμμεση επιβεβαίωση από Σουλτς

Τη θετική αλλαγή κλίματος, μετά το θρίλερ στο έκτακτο Eurogroup, επιβεβαιώνουν οι δηλώσεις του προέδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος τόνισε ότι είναι αισιόδοξος πως θα υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων εταίρων τις προσεχείς ημέρες.

«Είναι δίκαιο να επιτρέψουν στην νέα ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει καθήκοντα και να αναπτυχθεί. Είναι πράξη δικαιοσύνης να δώσουμε στην ελληνική κυβέρνηση λίγο χώρο να ανασάνει», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος. Εάν αναμένεις και ζητάς αλληλεγγύη υπάρχουν ορισμένα δικαιώματα και υποχρεώσεις που τη συνοδεύουν και πρέπει να είσαι έτοιμος να συμβιβαστείς, αλλά πιστεύω ότι και οι δύο πλευρές το καταλαβαίνουν αυτό. Πιστεύω ότι υπάρχει κατανόηση ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να βρει τον βηματισμό της και πιστεύω ότι τις προσεχείς ημέρες θα είναι πιθανό να βρεθεί ένας συμβιβασμός», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σουλτς όπως είπε είχε συνομιλίες σήμερα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, κατά τις οποίες ωστόσο δεν υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες, αλλά ο πρόεδρος του ΕΚ αποκόμισε την αίσθηση ότι οι δύο πλευρές κινούνται η μία προς το μέρος της άλλης.

ZENITH