Skip to main content

Συν-εταίρος στην ευρωπαϊκή βιοποικιλότητα

Σε πρόγραμμα τριετούς διάρκειας, για τις πολιτικές της Ε.Ε. που θωρακίζουν τη βιοποικιλότητα της Γηραιάς Ηπείρου, συμμετέχει η Υπερνομαρχία Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης με άλλους 14 εταίρους.
Εταίρος στο έργο «Περιφερειακές ανταλλαγές και πολιτικές προστασίας και παρεμβάσεων στην βιοποικιλότητα της Ευρώπης» ανέλαβε η Υπερνομαρχία Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, με την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας της με την Περιφέρεια της Ακουϊτάνης (Aquitaine) της Γαλλίας –που είναι επικεφαλής εταίρος του συγκεκριμένου έργου.  Στο έργο, που εντάσσεται στο Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης INTERREG IVC, συμμετέχουν συνολικά 15 εταίροι (από την Ελλάδα επίσης το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων και η Διεύθυνση Δασών Χανίων, το υπουργείο Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας, οι Περιφέρειες Μούρθια Ισπανίας, Βρέμης Γερμανίας και Ούμπρια Ιταλίας κ.α.).

Κατά την τριετή διάρκεια του έργου οι εταίροι στοχεύουν να θωρακίσουν τη βιοποικιλότητα στη Γηραιά Ήπειρο, βελτιώνοντας τη διαπεριφερειακή συνεργασία και την αποτελεσματικότητα των πολιτικών περιφερειακής ανάπτυξης, με στόχο:

«Την αειφόρο ανάπτυξη, μέσα από την προστασία του περιβάλλοντος και τη σωστή διαχείριση, κάτι που αποτελεί συνεχή αγώνα για μας», όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης Κωνσταντίνος Τάτσης.

Ο Υπερνομάρχης επισημαίνει ότι απαιτείται εγρήγορση και αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρει η ευρωπαϊκή οικογένεια, μέσα από προγράμματα και συγχρηματοδοτήσεις.

«Πράγματι, η Ε. Ε. προσφέρει πολλές ευκαιρίες και επενδύει στο Περιβάλλον, οι φορείς όμως πρέπει να αναζητούν τους διαύλους εκείνους που μπορούν να τους φέρουν κοντά σε αυτές τις ευκαιρίες. Η Υπερνομαρχία μας έχει επενδύσει εδώ και πάρα πολλά χρόνια στη διασυνοριακή συνεργασία και την  ευρωπαϊκή συμμετοχή, γεγονός που της δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχει σε ευρωπαϊκά  προγράμματα υψηλών προδιαγραφών, που συμβάλουν στην  απόκτηση της  απαραίτητης τεχνογνωσίας  για την προστασία και τη  σωστή διαχείριση του φυσικού μας πλούτου» τόνισε ο κ. Τάτσης.

Το νέο πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχει η Υπερνομαρχία Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης, όπως και οι φορείς των Χανίων,  δίνει ιδιαίτερη έμφαση :
• Στη διατήρηση της Φύσης, με λήψη μέτρων προστασίας των φυσικών περιοχών, με προστασία των ειδών και μέτρα ανάκαμψης για τα απειλούμενα είδη, διατήρηση της γενετικής ποικιλομορφίας και αποκατάσταση του συστήματος.
• Στον προσδιορισμό καλών μεθόδων κατάλληλου εδαφικού σχεδιασμού για διατήρηση της βιοποικιλότητας (μέσω αειφόρου Τουρισμού, Οικο-γεωργίας κ.α.)
• Στον προσδιορισμό των κατάλληλων μεθόδων διατήρησης βιοποικιλότητας,  προσαρμόσιμες στις κλιματικές αλλαγές (π.χ. πρόληψη κινδύνου από πλημμύρες, διαχείριση ανεπαρκών πηγών νερού κ.α.).

ZENITH