Skip to main content

Συναγερμός για δεύτερο κύμα ζημιών στις τράπεζες

Συναγερμό έχει σημάνει η ΕΚΤ, καθώς προβλέπει δεύτερο κύμα ζημιών, ύψους έως και 195 δισ. ευρώ, για τις τράπεζες της Ευρωζώνης λόγω της κρίσης των κρατικών ομολόγων.
Συναγερμό έχει σημάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς προβλέπει δεύτερο κύμα ζημιών, ύψους έως και 195 δισ. ευρώ, για τις τράπεζες της Ευρωζώνης λόγω της κρίσης των κρατικών ομολόγων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΚΤ, οι τράπεζες των χωρών του ευρώ θα πρέπει να προχωρήσουν σε προβλέψεις για περαιτέρω ζημιές της τάξης των 90 δισ. ευρώ φέτος και 105 δισ. ευρώ το 2011. Πρόκειται για πρόσθετες προβλέψεις, πέραν των διαγραφών ύψους 238 δισ. ευρώ που καταγράφηκαν έως τα τέλη του 2009.

Η ΕΚΤ προειδοποίησε ότι οι ζημιές των τραπεζών θα είναι υψηλότερες εάν η κρίση χρέους και οι επιπτώσεις από τα προγράμματα λιτότητας επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξη.

Επιχειρώντας να μετριάσει τις επιπτώσεις από την κρίση στα κρατικά ομόλογα, η ΕΚΤ συνεχίζει να αγοράζει μέσω της δευτερογενούς αγοράς τους τίτλους των χωρών μελών της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα.

Η κεντρική τράπεζα ξεκίνησε να αγοράζει κυρίως ελληνικά, πορτογαλικά και ισπανικά ομόλογα στις 3 Μαΐου και έως τις 28 Μαΐου είχε προχωρήσει σε αγορές συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ.

ZENITH