Skip to main content

Συναγερμός στο Βόρειο Αιγαίο

Σκηνικό κρίσης ετοιμάζεται να στηθεί έξω από τη Σαμοθράκη, καθώς τουρκικό σκάφος πραγματοποιεί πετρελαϊκή έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Στην περιοχή καταφθάνει πλοίο του ελληνικού Πολεμικο
Σκηνικό κρίσης είναι στήνεται στο Βόρειο Αιγαίο, καθώς λίγες ημέρες μετά την προαναγγελία Μανιάτη ότι ξεκινούν άμεσα έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο, η Άγκυρα έβγαλε το ερευνητικό της σκάφος Cesme, προκειμένου να  διεξάγει έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η Τουρκία για μια ακόμη φορά εμφανίζεται αρκούντως προκλητική, ενώ είναι προφανές ότι δεν πρόκειται για τυχαίο περιστατικό, αλλά ότι οι γείτονές μας θέλουν να μας στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα, μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του υφυπουργού ΠΕΚΑ.

Το τουρκικό σκάφος βρίσκεται 15 μίλια βόρεια του νησιού, ενώ το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έχει στείλει στην περιοχή για να παρακολουθεί διακριτικά τις κινήσεις του την κανονιοφόρο «Πολεμιστής».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, «εντοπίστηκε το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος Cesme στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ της ηπειρωτικής ακτής της Θράκης και της Σαμοθράκης, σε περιοχή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

Σύμφωνα με τα σήματα του ναυτικού κώδικα που ανήρτησε χθες, το σκάφος πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος και γνωστοποίησε ότι τα δύο υπουργεία έχουν προβεί σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά, προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του πλοίου.

«Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας», ξεκαθάρισε.

Κλείνοντας, ο κ. Δελαβέκουρας θέλησε να στείλει και ένα μήνυμα στην Άγκυρα, ότι «από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Υπενθυμίζεται ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη, ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνικό σταθμό είχε προαναγγείλει την έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο εντός των εθνικών χωρικών υδάτων σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους.

Τελευταία ενημέρωση 16:5ο

ZENITH