Skip to main content

Συναίνεση για μείωση των ελλειμμάτων μεσοπρόθεσμα στη G20

Υπάρχει ισχυρή συναίνεση στη G20 όσον αφορά την ανάγκη να δεσμευτούν σε στόχους για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μεσοπρόθεσμα, δήλωσε σήμερα ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.
Υπάρχει ισχυρή συναίνεση στην Ομάδα των Είκοσι ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών όσον αφορά την ανάγκη να δεσμευτούν σε στόχους για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων μεσοπρόθεσμα, δήλωσε σήμερα ο Καναδός πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ.

«Θα έχουμε καλές συζητήσεις γύρω από αυτό στο Τορόντο, αλλά η αίσθηση που έχω είναι ότι υπάρχει μια ισχυρή συναίνεση γύρω από την ανάγκη για μεσοπρόθεσμα σχέδια για τη δημοσιονομική σταθεροποίηση στις ανεπτυγμένες χώρες», δήλωσε σε δημοσιογράφους έπειτα από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ομάδας των Οκτώ (G8) πιο βιομηχανικών χωρών που πραγματοποιήθηκε στο Χάντσβιλ, βόρεια του Τορόντο.

Ο Χάρπερ σημείωσε ότι οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων αναγνώρισαν ομόφωνα ότι η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας είναι εύθραυστη και ότι υπάρχει ανάγκη να αναληφθεί συλλογική δράση για να προληφθούν κίνδυνοι, όπως το να οδηγήσει η κρίση των δημοσιονομικών χρεών κρατών σε κάποιο άλλο «κατακλυσμιαίο γεγονός», όπως συνέβη με την κατάρρευση της τράπεζας επενδύσεων Lehman Brothers.

Δεν υποκύπτει στις πιέσεις για το γουάν η Κίνα

Η Κίνα δεν θα υποκύψει στις πιέσεις της G20 για το γουάν, δήλωσε σήμερα υπεύθυνος της κινεζικής αντιπροσωπείας στο Τορόντο, στον Καναδά, όπου αναμένεται να αρχίσει απόψε η σύνοδος της Ομάδας των Είκοσι ανεπτυγμένων και αναδυόμενων οικονομιών.

«Αν υπάρχει μια αλλαγή στην ισοτιμία του γουάν, αυτή οφείλεται στην εσωτερική δυναμική της κινεζικής οικονομίας κι όχι στην πίεση μιας οποιασδήποτε χώρας ή διεθνούς οργάνωσης», δήλωσε ο Μα Σιν, αξιωματούχος της Επιτροπής Διεθνούς Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας όρισε την Παρασκευή την υψηλότερη εδώ και πέντε χρόνια ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου.

Συνέπειες στη Β. Κορέα για τη βύθιση του Cheonan

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σταθερά τις προσπάθειες της Νότιας Κορέας με στόχο να καταδικαστεί η Βόρεια Κορέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη βύθιση, όπως υποστηρίζει η Νότια Κορέα, ενός νοτιοκορεατικού πολεμικού σκάφους το Μάρτιο.

«Υποστηρίζουμε πλήρως αυτή την προσπάθεια και πιστεύουμε πως είναι αυτό που πρέπει να γίνει», δήλωσε ο Ομπάμα προς τους δημοσιογράφους έπειτα από συνάντησή του με το Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Λι Μιουνγκ Μπακ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20 στο Τορόντο. «Πρέπει να υπάρχουν συνέπειες για τέτοια ανεύθυνη συμπεριφορά στη διεθνή σκηνή», πρόσθεσε.

Στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ ζητά η Κίνα

Ο πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο δήωλσε σήμερα ότι η χώρα του επιδιώκει μια στενότερη σχέση με τις ΗΠΑ και πως οι δύο χώρες έχουν ήδη πλησιάσει η μία την άλλη.

«Είμαι ευτυχής που χάρη στις κοινές προσπάθειες και των δύο μερών προσφάτως, πραγματική πρόοδος έχει γίνει σ΄ αυτή τη σχέση», δήλωσε ο Χου, μιλώντας μέσω διερμηνέα, προς τους δημοσιογράφους σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.

«Πρέπει να παραμείνουμε στην ίδια πορεία και να ενεργούμε μαζί», δήλωσε ο Κινέζος πρόεδρος. «Θέλουμε επίσης να ενισχύσουμε την επικοινωνία και το συντονισμό με την αμερικανική πλευρά σε σημαντικά περιφερειακά και διεθνή ζητήματα».

ZENITH