Skip to main content

Συνάντηση με τους εργοδότες ζητεί η ΓΣΕΕ

Άμεση συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ζητεί με επ
Άμεση συνάντηση με τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ), προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), ζητεί με επιστολή της η  ΓΣΕΕ.

Αναλυτικά η επιστολή της ΓΣΕΕ:

«Η ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης (με τη συμμετοχή του Δ.Ν.Τ.) έχει ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» και έχει διαφοροποιήσει ριζικά το περιβάλλον εντός του οποίου κινούνται οι συζητήσεις, οι διαπραγματεύσεις και εντέλει οι συμφωνίες μεταξύ των Οργανώσεών μας.
Οι ραγδαίες εξελίξεις δεν επέτρεψαν να τελεσφορήσει η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την Εθνική Σύμβαση (ΕΓΣΣΕ) και σήμερα βρισκόμαστε μπροστά στην πιθανότητα επώδυνων επιλογών τις οποίες διαπραγματεύεται η Κυβέρνηση με τους εκπροσώπους της «Τρόϊκας».

Επιλογές που στο επίκεντρό τους έχουν τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και ιδίως –με επίκληση του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας– τις συλλογικές συμβάσεις και τη μείωση μισθών (13ος και 14ος όπως αποκαλούνται).

Με τις δηλώσεις σας και εσείς φαίνεται να συμφωνείτε ότι αφενός ο Ιδιωτικός Τομέας δεν παράγει ελλείμματα και αφετέρου ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της χώρας δεν εδράζεται στο –χαμηλό– κόστος εργασίας.

Οφείλουμε να εκφράσουμε την άρνησή μας σε αυτές τις απαιτήσεις με τρόπο άμεσο και θεσμικό. Προτείνουμε συνάντησή μας το συντομότερο δυνατό προκειμένου να συμφωνήσουμε την υπογραφή Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. ως καταλυτικό μήνυμα ότι οι συνταγματικά κατοχυρωμένες διαδικασίες των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τ΄αποτελέσματα που παράγουν δεν τίθενται στη «μέγγενη» των δημοσιονομικών περιορισμών.

Το διαθέσιμο εισόδημα των μισθωτών είναι το τελευταίο «ανάχωμα» στη βαθειά και παρατεταμένη ύφεση της Ελληνικής Οικονομίας.
Είναι η «καύσιμη ύλη» μέχρι να επανεκκινήσει η μηχανή της ανάπτυξης με αιχμή τον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, ώστε ν΄αντέξουν οι επιχειρήσεις, να προστατευθεί η απασχόληση, να υπάρξει ελπίδα και προσδοκία εξόδου από την κρίση.»

ZENITH