Skip to main content

Συνάντηση Μεντβέντεφ-Ερντογάν με φόντο την ενεργειακή συνεργασία

Συνάντηση στη Μόσχα είχαν οι δύο ισχυροί άντρες. Ο Τούρκος πρωθυπουργός εξήρε την «υποδειγματική συνεργασία» των δύο χωρών, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «σχέσεις μεταξύ στρατηγικών εταίρων».
Την «υποδειγματική συνεργασία» της χώρας του με τη Ρωσία στον ενεργειακό τομέα εξήρε σήμερα ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του προς τον Τύπο μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στην εξοχική κατοικία του δεύτερου έξω από τη Μόσχα.

«Ο ενεργειακός τομέας έχει μεγάλη σημασία. Στον τομέα αυτόν η συνεργασία μας είναι υποδειγματική», δήλωσε ο Ερντογάν, διευκρινίζοντας ότι οι δυνατότητες που έχουν οι δύο χώρες είναι πολλές «όχι μόνον στον τομέα του φυσικού αερίου, αλλά και του πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων».

Από μέρους του ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε ότι «οι ρωσοτουρκικές σχέσεις γνωρίζουν αλματώδη άνοδο και είναι σχέσεις μεταξύ στρατηγικών εταίρων» και τόνισε ότι η επίσκεψη Ερντογάν στη Ρωσία είναι «ένα νέο βήμα για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών».

Σύμφωνα με τη ρωσική τηλεόραση, ο Ταγίπ Ερντογάν συνάντησε επίσης τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν με τον οποίο συζήτησε την υλοποίηση ενεργειακών προγραμμάτων, όπως ο αγωγός αερίου South Stream και ο πετρελαιαγωγός Σαμψούντας-Τσεϊχάν.

Τέλος, η ρωσική εφημερίδα Kommersant υποστηρίζει ότι είναι πιθανό ο Ταγίπ Ερντογάν να προτείνει στη Ρωσία να μετάσχει στο πρόγραμμα του ευρωπαϊκού αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου Ναμπούκο.

ZENITH