Skip to main content

Συνάντηση Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου μακριά από τη δημοσιότητα

Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη. Κρίθηκε όμως ήταν ότι ήταν απαραίτητη, προκειμένου να εξετασθούν οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των δημοσιονομικών.
Η συνάντηση δεν ήταν προγραμματισμένη. Κρίθηκε όμως ήταν ότι ήταν απαραίτητη, προκειμένου να εξετασθούν οι τελευταίες εξελίξεις από το μέτωπο των δημοσιονομικών. Ο λόγος αφορά στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας - στο μέτρο του δυνατού πάντα - ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέλυσε στον κ. Παπανδρέου όλα τα δεδομένα που αφορούν στο κρίσιμο μέτωπο των εσόδων, απ’ όπου τα νέα δεν είναι καθόλου ευχάριστα, αλλά και σε αυτό της πορείας βασικών οικονομικών δεικτών, όπου επίσης οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες.

Η έλευση όχι ενός αλλά δύο κλιμακίων της ΕΕ και του ΔΝΤ μέσα στον Ιούνιο και η σύνταξη της τριμηνιαίας απολογιστικής έκθεσης για την πορεία εκτέλεσης του αναθεωρημένου Προγράμματος Σταθερότητας κι Ανάπτυξης εξελίσσονται σε κανονικό εφιάλτη για την ελληνική κυβέρνηση, η οποία κινείται στην κόψη του ξυραφιού, αναφορικά με την ομαλή ροή των πόρων από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ. Ως γνωστόν, η κάνουλα, κάθε φορά που θα διαπιστώνεται απόκλιση από τα προβλεπόμενα, θα κλείνει, γεγονός το οποίο μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την χώρα. Εν όψει, λοιπόν, του νέου ελέγχου, η χθεσινή συνάντηση κρίθηκε απαραίτητη, καθώς χωρίς την παρέμβαση του πρωθυπουργού υπάρχουν υπουργεία τα οποία εξακολουθούν να συμπεριφέρονται αγνοώντας την έννοια και την ουσία της σκληρής εποπτείας στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει πολλές φορές την παρέμβαση του πρωθυπουργού, προκειμένου οι εν λόγω να συνετισθούν. Τις περισσότερες φορές, ωστόσο, χωρίς αποτέλεσμα.

ZENITH