Skip to main content

Συνάντηση Συνηγόρου του Πολίτη με διοίκηση ΤΕΜΠΜΕ

Η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα ήταν τα κύρια θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη με το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).
Η διαφάνεια και η αποτελεσματικότητα ήταν τα κύρια θέματα που κυριάρχησαν στη συνάντηση του Συνηγόρου του Πολίτη με το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).

Τα προβλήματα που είχαν ανακύψει την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2009 κατά την εφαρμογή του Προγράμματος «Εγγύηση και Επιδότηση Επιτοκίου Δανείων Κεφαλαίου Κίνησης Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων» συζήτησε ο Συνήγορος του Πολίτη με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του ΤΕΜΠΜΕ, Αλέξανδρο Παπαρσένο.

Η συνάντηση, στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη, πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια πορίσματος που ο Συνήγορος απηύθυνε στην υπουργό Οικονομίας, Ναυτιλίας και Ανταγωνιστικότητας.

Εκ μέρους του ΤΕΜΠΜΕ παρουσιάστηκαν διεξοδικά τα τότε προβλεπόμενα στάδια της διαδικασίας, καθώς και οι όροι διεκπεραίωσης και προώθησης των αιτήσεων των πολιτών από τα συνεργαζόμενα με το ΤΕΜΠΜΕ τραπεζικά ιδρύματα. Επιπλέον, δόθηκαν επαρκείς εξηγήσεις για τα ιδιαίτερης σημασίας τεχνικά ζητήματα κάλυψης πιστώσεων που συνδέονται με τη διεκπεραίωση των αιτήσεων των πολιτών και τα οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν γνωστά ούτε στους ενδιαφερομένους πολίτες, ούτε στο Συνήγορο.

Επιβεβαιώθηκε η διάθεση συνεργασίας Συνηγόρου του Πολίτη και ΤΕΜΠΜΕ με στόχο την ενημέρωση των πολιτών, καθώς και γενικότερα την εξασφάλιση διαφάνειας στη διαδικασία χορήγησης εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.

Υπενθυμίζεται ότι στο πόρισμα της ανεξάρτητης αρχής είχε διαπιστωθεί, μεταξύ άλλων, η παραβίαση της αρχής της ισότητας των πολιτών ενώπιον της δημόσιας υπηρεσίας, η οποία οφείλει να χορηγεί παροχές χωρίς διακρίσεις, ενώ ο Συνήγορος είχε υπογραμμίσει την αντικειμενική ευθύνη των δημόσιων νομικών προσώπων από τις ζημιογόνες ενέργειες των ιδιωτών στους οποίους ανατίθεται μέρος της διαδικασίας και χρησιμοποιούνται έτσι ως προστηθέντες ή βοηθοί εκπλήρωσης (άρ. 334 και 299 του Αστικού Κώδικα).

ZENITH