Skip to main content

Συνάντηση υπουργών εξωτερικών Ελλάδας - Αιγύπτου

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από κοινού με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμπντούλ Αλ Χάιτ τονίζοντας πως «σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία, η
Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από κοινού με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Αμπντούλ Αλ Χάιτ. Αναφερόμενος μάλιστα στην περιοδεία που σχεδιάζει στη Μέση Ανατολή, τόνισε πως «σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη συγκυρία, η Ελλάδα έχει φωνή και ρόλο».

Καλωσορίζοντας τον προσκεκλημένο του, λίγο μετά από τη συνάντηση που είχε ο κ. Αλ Χάιτ με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, ο κ. Δρούτσας υπογράμμισε τις στενές ιστορικά σχέσεις της χώρας μας με την Αίγυπτο, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για μια σχέση «αμφίδρομα επωφελή» που γεννά ταυτόχρονα μεγάλα περιθώρια περαιτέρω βελτίωσης.

Αναφερόμενος στις συνομιλίες που ήδη είχε με τον Αιγύπτιο αξιωματούχο, ο κ. Δρούτσας σημείωσε πως συζητήθηκε το Μεσανατολικό, όπου «ακούμε πολύ προσεκτικά τη γνώμη των Αιγύπτιων φίλων μας» προσθέτοντας πως ο κ. Αλ Χάιτ τον ενημέρωσε και για τα αποτελέσματα των πρόσφατων επαφών που είχε η κυβέρνησή του με το Ισραήλ.

«Πρέπει να υπερβούμε τη στασιμότητα της ειρηνευτικής διαδικασίας, εκτιμούμε πολύ τις προσπάθειες που κατέβαλε η Αίγυπτος για την ενότητα των Παλαιστινίων κι ελπίζουμε στην προοπτική της άμεσης επανάληψης των διαβουλεύσεων, διότι επιθυμούμε ένα ανεξάρτητο και βιώσιμο Παλαιστινιακό κράτος, που θα ζει δίπλα στο Ισραήλ σε συνθήκες ασφάλειας», υπογράμμισε σχετικά ο κ. Δρούτσας.

«Αν κολυμπήσουμε θα φτάσουμε στην Ελλάδα», είπε ο κ. Αχμέτ Αμπντούλ Αλ Χάιτ, υπονοώντας την γεωγραφική εγγύτητα των δύο χωρών, ενώ καταδεικνύοντας το καλό κλίμα στις διμερείς σχέσεις παρατήρησε πως ανάμεσα στο Υπουργείο Εξωτερικών και την Πρεσβεία της Αιγύπτου υπάρχει μια μάνδρα - «δεν θα’ χαμε αντίρρηση να γκρεμιστεί», παρατήρησε.

Ο κ. Αλ Χάιτ αναφερόμενος επίσης στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου σημείωσε πως μετέφερε τους χαιρετισμούς και τις ευχές του προέδρου της χώρας του και του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως «σ΄ αυτές τις δύσκολες στιγμές που περνά η Ελλάδα, η Αίγυπτος μπορεί να αποδείξει πόσο καλή φίλη είναι».

Ο κ. Αλ Χάιτ παρέπεμψε σχετικά στον τακτικό ρυθμό που έχουν οι διμερείς σχέσεις (τον Νοέμβριο θα συνέλθει μία διμερής επιτροπή τεχνικών θεμάτων), ενώ χαιρέτισε τον νόμο για την ιθαγένεια που ρυθμίζει και τα θέματα των Αιγύπτιων μεταναστών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου θα επισκεφθεί σύντομα την Κύπρο, ενώ αύριο θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

ZENITH