Skip to main content

Συνάντηση Χριστόφια-Ντάουνερ

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, εν όψει της επανάληψης των συνομιλιών.
Συνάντηση πραγματοποιήθηκε μεταξύ του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του  ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, εν όψει της επανάληψης των συνομιλιών.

Η συνάντηση, διάρκειας περίπου μίας ώρας, πραγματοποιήθηκε υπό τη σκιά της αποκάλυψης εγγράφων που φέρουν τον κ. Ντάουνερ και την ομάδα των συνεργατών του να έχουν καταχωρήσει στελέχη κομμάτων, καναλάρχες, εκδότες και ιεράρχες σε «φιλελεύθερους» και «αδιάλλακτους», ανάλογα με το πώς εικάζεται ότι θα τοποθετηθούν σε περίπτωση ενός νέου δημοψηφίσματος.

Οι αποκάλυψη των εγγράφων, οδήγησαν τα κόμματα να ζητήσουν από τον Πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια να χειρισθεί το θέμα.

Ωστόσο, μετά τη συνάντηση ο κ. Ντάουνερ απέφυγε να σχολιάσει το θέμα των εγγράφων,  κάνοντας δηλώσεις που αναφέρονταν μόνο στις συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ, που ξαναρχίζουν αύριο ύστερα από διακοπή δύο εβδομάδων λόγω της απουσίας του Προέδρου στα Ηνωμένα Έθνη.

Ο κ. Ντάουνερ ανέφερε ότι πρέπει να προχωρήσει η διαδικασία των συνομιλιών και να διατηρηθεί η δυναμική τους. Τόνισε επίσης ότι αν υπάρξει επιτυχία στις συνομιλίες θα είναι προς όφελος της Κύπρου και πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη κάνουν ότι είναι δυνατό για να βοηθήσουν.

Κάλεσε ακόμα τις δύο πλευρές να κάνουν ότι μπορούν για να υπάρξει συμφωνία, ενώ καταλήγοντας υπογράμμισε ότι η διαδικασία δεν αφορά τον ίδιο αλλά τους Κυπρίους και τους δύο ηγέτες, οι οποίοι διαπραγματεύονται για λύση.

ZENITH