Skip to main content

Συνδικαλιστές… κτηματομεσίτες και «πάτρωνες» εταιρειών security εκθέτουν την ΕΛ.ΑΣ

Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Χρήστος Φωτόπουλος, καταγγέλλοντας συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ που αντί να ασχοληθούν με το σωματείο που τους έχε
Άστραψε και βρόντηξε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Ελλάδος, Χρήστος Φωτόπουλος, καταγγέλλοντας συνδικαλιστές της ΕΛ.ΑΣ που αντί να ασχοληθούν με το σωματείο που τους έχει εκλέξει, αξιοποιούν τη θέση τους για άλλους σκοπούς. Μιλώντας στο 20ο συνέδριο της Ομοσπονδίας που γίνεται στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε σε αστυνομικούς που έχουν μετατραπεί σε κτηματομεσίτες και πατρονάρουν ιδιωτικές εταιρείες security.

Συνδικαλιστές αστυνομικούς που έχουν μετατραπεί σε κτηματομεσίτες, παίρνουν μίζες και πατρονάρουν ιδιωτικές εταιρείες security, εκθέτοντας ανεπανόρθωτα την ΕΛ.ΑΣ, στο σύνολό της, καταγγέλλει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΠΟΑΣΥ).
Από το βήμα του 20ου συνεδρίου της ΠΟΑΣΥ, που σε κάποιες στιγμές εξελίχθηκε σε κλίμα έντασης, ο κ. Χρήστος Φωτόπουλος άστραψε και βρόντηξε, μιλώντας για συνδικαλιστές που αντί να ασχοληθούν με το σωματείο που τους έχει εκλέξει για να προασπιστούν τα δίκαια των συναδέλφων τους, αξιοποιούν τη θέση τους σε άλλες δραστηριότητες, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στον κλάδο.

«Έχουν συστήσει κτηματομεσιτικούς συνεταιρισμούς και κάνουν αλχημείες», είπε στη Voria.gr ο κ. Φωτόπουλος κι εξήγησε ότι τα συγκεκριμένα άτομα «αγοράζουν χωράφια και τα πωλούν για οικόπεδα, σε ανυποψίαστους συναδέλφους, οι οποίοι το αντιλαμβάνονται όταν έχουν ολοκληρώσει τη συναλλαγή». Πέραν αυτού όμως λίγο πριν το Πάσχα, όπως επισήμανε ο ίδιος, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής καταγράφηκε επίσημος υποστηρικτής στις προσκλήσεις που απέστειλε μια ιδιωτική εταιρεία παροχής υπηρεσιών ασφάλειας (security), σε έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι.

«Αυτά είναι οδυνηρά για τον κλάδο. Μερικοί από ιδεολόγοι συνδικαλιστές έγιναν έμποροι. Εκεί είναι το πρόβλημα και μας εκθέτει», σημείωσε ο κ. Φωτόπουλος και με εμφανή διάθεση να καταδείξει ότι γίνεται και αυτοκάρθαρση συμπλήρωσε: «Εμείς τα μέτρα τα έχουμε λάβει. Έχουμε διαγράψει τη μεγαλύτερη ένωση της χώρας. Όμως πρέπει και η υπηρεσία να λαμβάνει μέτρα, αλλά πολλές φορές δεν το κάνει, γιατί θέλει να μας έχει απαξιωμένους ως συνδικαλιστές».

Ανασφάλεια στα… σώματα ασφαλείας

Όσον αφορά στις εξελίξεις στον εργασιακό χώρο των ένστολων, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ υποστήριξε πως επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια εξαιτίας των τελευταίων αλλαγών αναφορικά με το ασφαλιστικό και το συνταξιοδοτικό. «Καταγράφηκε μια αβεβαιότητα κι ανασφάλεια λόγω των όσων κυκλοφόρησαν, ενώ οι μη σοβαρές στάσεις των αρμόδιων υπουργών και της κυβέρνησης γενικότερα για τα θέματα που μας αφορούν, έχει οδηγήσει μια μεγάλη μερίδα συναδέλφων μας σε αθρόα αποστρατεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φωτόπουλος και αποκάλυψε ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2010 αποχώρησαν από το Σώμα 1.750 αστυνομικοί, όσοι περίπου σε ολόκληρο το 2009 και το κακό είναι ότι η εκροή αυτή δεν σταμάτησε εντελώς. Το νομοθέτημα που «πέρασε» το υπουργείο Εργασίας, βάσει του οποίου όσοι ασφαλισμένοι θεμελιώνουν δικαίωμα το 2010 θα συνταξιοδοτηθούν με τις ίδιες προϋποθέσεις, όποτε κι αν φύγουν μετά, αποτέλεσε μια θετική εξέλιξη και έφερε λίγη ηρεμία στο χώρο. «Η αθρόα αποστρατεία δεν είναι επώδυνη μόνο για τους συναδέλφους και για την κοινωνία, αλλά και για τα ταμεία τα οποία θα τιναζόταν στον αέρα», ανέφερε ο συνδικαλιστής και διευκρίνισε ότι «αν η εκροή είναι περίπου 2.000 άτομα το χρόνο, το ταμείο μπορεί να αντέξει να δώσει τη σύνταξη και το εφάπαξ. Αν όμως, αποχωρήσουν 10.000 μονομιάς, το κράτος θα έρθει να σου πει εσύ φταις και άντε πάρε τη σύνταξή σου σε 10 χρόνια».

Αυτή τη στιγμή, να σημειωθεί η ΕΛ.ΑΣ, μαζί με τους συνοριοφύλακες και τους ειδικούς φρουρούς αριθμεί περίπου 55.000 άτομα. Το υπουργείο, πάντως, έχει στο σχεδιασμό του να προσλάβει περί τα 1.100 άτομα σε όλα τα σώματα ασφαλείας (σ. σ. ΕΛ.ΑΣ, Λιμενικό και Πυροσβεστική) και στις προθέσεις της ΠΟΑΣΥ είναι να ασκηθεί πίεση το μεγαλύτερο μέρος αυτών να προσληφθούν στην αστυνομία. «Θα έπρεπε ήδη να έχει βγει η προκήρυξη», είπε ο κ. Φωτόπουλος και δήλωσε άγνοια για τους λόγους που έχει διαπιστωθεί αυτή η μικρή χρονική καθυστέρηση.

Αναφορικά με τις απώλειες που έχουν υποστεί στο εισόδημά τους οι ένστολοι ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας τις προσδιόρισε, κατά μέσο όρο στα 150 ευρώ το μήνα και εξήγησε ότι αν είχε ισχύσει η αρχική ρύθμιση που προέβλεπε περικοπές ακόμη και στα 5νθήμερα, τα νυχτερινά και τα επιδόματα ειδικών συνθηκών, η απώλεια για τους αστυνομικούς θα έφθανε τα 400 ευρώ το μήνα. Οι αστυνομικοί, τέλος, έχουν αποφασίσει να μετάσχουν, μέσω αντιπροσωπείας της Ομοσπονδίας, στις κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν οι ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, ενώ όπως επισημαίνει ο κ. Φωτόπουλος, αν προκύψουν ρυθμίσεις για τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των ένστολων «θα προβούμε μόνοι σε δυναμικές κινητοποιήσεις».

ZENITH