Skip to main content

Συνεργασία (;) ΕΒΖ με την ΤραινΟΣΕ

Η μεταφορά των σακχαρότευτλων με βαγόνια προς το εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ είναι η ιδανικότερη λύση γιατί επιταχύνεται η διαδικασία και μειώνεται το κόστος, ενώ εκτός των άλλων τα βαγόνια λειτουργο
Σε διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συνεργασίας με την ΤραινΟΣΕ, με σκοπό τη μεταφορά σακχαρότευτλων μέσω του σιδηροδρόμου, φέρεται να βρίσκεται η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) ΑΕ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η σχετική συμφωνία θα αφορά τη δρομολόγηση συρμών από το σταθμό μεταμόρφωσης του νομού Κοζάνης προς το Πλατύ Ημαθίας. Σε επόμενη φάση δεν αποκλείεται να γίνει κάτι ανάλογο και από άλλες περιοχές, όπου η βιομηχανία συγκεντρώνει την παραγωγή από τις καλλιέργειες της Δυτικής Μακεδονίας.

Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, η μεταφορά των σακχαρότευτλων με βαγόνια προς το εργοστάσιο ζάχαρης στο Πλατύ είναι η ιδανικότερη λύση γιατί επιταχύνεται η διαδικασία και μειώνεται το κόστος. Εκτός των άλλων, προστίθεται, τα βαγόνια λειτουργούν και ως αποθηκευτικοί χώροι του προϊόντος, σε αντίθεση με τα φορτηγά.

Οι συζητήσεις, κατά τις ίδιες πηγές, είναι σε προχωρημένο στάδιο και αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά θα έχουν ολοκληρωθεί, θετικά ή αρνητικά, έως τα μέσα Αυγούστου.

Στο ευνοϊκό σενάριο της επίτευξης συμφωνίας η συνεργασία ΕΒΖ - ΤραινΟΣΕ θα αρχίσει από το σταθμό συγκέντρωσης και μεταφόρτωσης στο Μαυροδένδρι και πιθανότατα θα επεκταθεί και στο σταθμό της Πτολεμαϊδας. Εργασίες, πάντως, εκτελούνται και στον 3ο σταθμό μεταφόρτωσης της περιφέρειας στην περιοχή της πρώην ΑΕΒΑΛ και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 20 Αυγούστου. Αφορούν στην ενίσχυση του χρόνου παραλαβής των προϊόντων με χρήση ταινίας που θα «τρέχει» πιο γρήγορα, ενώ προστίθεται ένα ακόμη μοτέρ στον κεντρικό διαχειριστή του συστήματος, συντηρούνται όλα τα μηχανήματα, και διαμορφώνεται ο περιβάλλον χώρος. Στόχος είναι να ετοιμαστούν εγκαίρως όλα για την υποδοχή της φετινής παραγωγής που αναμένεται να υπερβεί τα περυσινά επίπεδα. Τα πρώτα δείγματα είναι ενθαρρυντικά και φαίνεται πως ο όγκος που θα παραλάβει τελικά το κέντρο μεταφόρτωσης Πτολεμαΐδας υπολογίζεται σε 25.000 τόνους επί  συνόλου 4.500 στρ., καλλιεργήσιμης γης. Οι τιμές πώλησης όπως όλα δείχνουν θα κυμανθούν στα περυσινά επίπεδα, αλλά θα αυξηθεί η επιδότηση τόσο του σταθερού όσο και του συνδεδεμένου κομματιού. Η συγκομιδή του προϊόντος για τις περιοχές της Δ. Μακεδονίας ξεκινά την πρώτη βδομάδα του Σεπτέμβρη.

ZENITH